Nyheter
Han blir ny ärkebiskop om Svenska kyrkans präster får bestämma
Inför fredagens utfrågning av de återstående ärkebiskopskandidaterna berättar präster i Svenska kyrkan för Dagen vem de helst ser som högste ledare för samfundet

Martin Modéus, biskop i Linköping stift, fick flest röster i ärkebiskopsvalets första runda. Och Dagens enkätundersökning visar att han även är favorit bland prästerna i Svenska kyrkan.
Dagen har frågat präster i Svenska kyrkan vem de helst ser som efterträdare till ärkebiskop Antje Jackelén när hon går i pension senare i år. Efter den första rundan av ärkebiskopsvalet återstår fem kandidater: Johan Dalman (biskop i Strängnäs stift), Karin Johannesson (biskop i Uppsala stift), Fredrik Modéus (biskop i Växjö stift), Martin Modéus (biskop i Linköpings stift) samt Mikael Mogren (biskop i Västerås stift).
I Dagens enkät ger 28,7 procent (132 av 460 svarande präster) sin röst till Martin Modéus. På andra plats kommer Karin Johannesson med 21,1 procent (97 röster), en röst mer än Mikael Mogren som får 20,9 procent (96 röster). Därefter följer Johan Dalman med 17,8 procent (82 röster) och Fredrik Modéus med 11,5 procent (53 röster).

”Uppskattad i alla läger”
En präst skriver att Martin Modéus har vision och att han är strategisk. Samma präst uttrycker även att biskopen i Linköpings stift vill sätta gudstjänsten och gudstjänstutveckling i centrum samt att han prioriterar delaktighet i kyrkan. “Jag vill ha en ärkebiskop som värnar om kyrkans andliga mognad och växt och inte i första hand är en medial person.”
En annan präst som också lägger sin röst på Martin Modéus förklarar att Svenska kyrkan behöver en ärkebiskop som tänker pastoralt med gudstjänsten i centrum. “Där (hög)mässan är i centrum är också Jesus i centrum. Med honom [Martin Modéus] följer allt väsentligt som vi ska arbeta med.”
De som förespråkar Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, lyfter bland annat fram hennes sociala kompetens samt hennes förankring i Svenska kyrkans tro.
“Hon är uppskattad i alla läger. Hon skulle också fungera utmärkt ur ett ekumeniskt perspektiv. Hon har dessutom en folklig utstrålning men med oerhörd intellektuell spets”, skriver en präst.

“Sträcka sig mot himlen”
Två präster som helst ser Mikael Mogren som ny ärkebiskop lyfter fram Västeråsbiskopens spänst.
“För mig är Mikael Mogren en sällsyn blandning av intellektuell spänstighet och andlig kärnfullhet, ett kraftfält som sprider Jesu kärlek bortom begränsningar”, skriver en präst.

“Mikael Mogren har den teologiska spänst som Svenska kyrkan behöver. Tillsammans med förmågan att vandra nära marken har han förmågan att sträcka sig mot himlen”, skriver en annan.
Kommunikativa förmåga lyfts fram

Johan Dalman har informellt ibland kallats Sveriges roligaste biskop. Hans kommunikativa förmåga är också något som flera präster lyfter fram i enkäten. En präst beskriver att Strängnäsbiskopen “kombinerar glädje med allvar och fromhet på ett sätt som Svenska kyrkan behöver”. En annan att Johan Dalman “väldigt pastoral och glad i mötet med människor”, men samtidigt också “en mycket duktig teolog”.
En av Fredrik Modéus förespråkare välkomnar att biskopen i Växjö stift har ett tydligt fokus på församlingen som Svenska kyrkans basenhet. En annan nämner att han har en tydlig allmänkristen profil. “Jag tror han kan bli en ärkebiskop som kan hålla ihop Svenska kyrkan samtidigt som han kan stå för ett tydligt kristet budskap”, skriver prästen och tillägger att Fredrik Modéus bok Mod att vara kyrka är ett exempel på detta.

Vill inte bli av med sin biskop
Några av prästerna som har besvarat enkäten uttrycker att samtliga kvarvarande kandidater är bra, andra är av rakt motsatt åsikt och menar att ingen av dem håller måttet. Några funderar också på kandidaternas ålder – vissa föredrar en äldre ärkebiskop medan andra ser fördelar med en yngre. Några präster lyfter fram den “apostoliska successionen”, och föredrar Martin Modéus som blev vigd till biskop av ärkebiskop Anders Wejryd (de fyra andra kandidaterna biskopvigdes av ärkebiskop Antje Jackelén).
Några präster från stiften där ärkebiskopskandidaterna är verksamma i dag nämner även att de helst inte vill bli av med sin biskop.