Nyheter

Han flydde från Gaza 2007 – leder baptistkyrkan på distans sedan dess

Hanna Massad bor i USA, men samlar varje vecka församlingsmedlemmarna i Gaza till gudstjänst via Zoom

Gaza City har den senaste veckan utsatts för intensiva israeliska bombningar. 'Civila på båda sidor har dödats och många familjer har tvingats sörja. Genom historien har judar och palestinier skadat varandra, ingen vinner utan alla förlorar eftersom våld aldrig är lösningen, säger Hanna Massad som är pastor på distans för Baptistkyrkan i Gaza.
Gaza City har den senaste veckan utsatts för intensiva israeliska bombningar. "Genom historien har judar och palestinier skadat varandra, ingen vinner utan alla förlorar", säger Hanna Massad, pastor för Baptistkyrkan i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Klämda mellan stridande parter har antalet kristna i Gaza minskat markant på 2000-talet. I dag återstår omkring 1 000 individer och alla lever i en utsatt situation, i synnerhet de evangelikala som Hanna Massad är pastor för.

– Vi är omringade av tre eldar, säger han och nämner ”militanta muslimer”, ”israelisk ockupation” och de ”historiska kyrkorna”.

Det var efter ett uppmärksammat mord på en medlem i Baptistkyrkan i Gaza år 2007 (något som Dagen bland annat uppmärksammade) som Hanna Massad och hans familj, liksom en handfull andra i familjen och ledarskapet i församlingen, kände att situationen hade blivit för farlig för dem. Rädslan fick dem att lämna Gaza. Hanna Massad hamnade så småningom i Jordanien, där han kom att leda en stor grupp kristna irakier. Kärleken till de kvarvarande församlingsmedlemmarna i Gaza fanns dock kvar och 2010 började han göra korta besök i Gaza.

Numera bor Hanna Massad i Connecticut i nordöstra USA och det är också där han befinner sig under intervjun med Dagen.

– Jag brukar resa till Gaza och Jordanien tre gånger per år. Senast jag var där var för en månad sedan, förklarar han.

Under besöket i Gaza, som varade några dagar, hann Hanna Massad träffa en stor del av församlingsmedlemmarna som i dagsläget uppgår till mindre än 100 personer. Men de återkommande resorna till Gaza har också andra syften. Hanna Massad driver sedan 1999 en missionsorganisation, Christian Mission to Gaza, som stöttar inte bara baptistkyrkan utan även ett kristet bibliotek, en kristen skola samt ett hjälpprogram som riktar sig både till kristna och muslimer.

– Det är de här fyra sakerna som jag fokuserar på när jag besöker Gaza, säger han.

– Många muslimer har aldrig träffat en kristen människa. Men när vi kommer till dem brukar de fråga hur det kommer sig att vi hjälper dem. Då berättar vi vilka vi är och varför vi gör det.

Regelbundna digitala gudstjänster

Sedan Hanna Massad flyttade från Gaza 2007 har det periodvis funnits en lokal pastor i Baptistkyrkan. Men inte under de sista tre åren. Då har i stället videosamtal blivit ett viktigt verktyg för att hålla ihop församlingen. Varje söndag möts medlemmarna till digital bön och gudstjänst. Dessutom brukar församlingsmedlemmar som i likhet med Hanna Massad lämnat Gaza, ansluta till samlingarna.

– Det finns bröder och systrar från Gaza runt om på jorden och även andra som bryr sig om kyrkan och som vill visa sin stöttning, berättar Hanna Massad.

I normala fall kan närmare 100 personer delta i gudstjänsterna.

Hanna Massad är född och uppvuxen i Gaza, men bor numera i USA. Därifrån stöttar han bland annat en församling för irakiska flyktingar i Jordanien. Nyligen besökte han kyrkan.Hanna Massad driver sedan 1999 missionsorganisationen Christian Mission to Gaza. En del av arbetat handlar om att dela ut mat till fattiga muslimer i ett flyktingläger i Gaza.
Hanna Massad driver sedan 1999 missionsorganisationen Christian Mission to Gaza. En del av arbetat handlar om att dela ut mat till fattiga muslimer i ett flyktingläger i Gaza.

– Men eftersom elen i Gaza har stängts av och många har tvingats lämna sina hem den senaste tiden har alla inte kunnat vara med de senaste veckorna, säger Hanna Massad och tillägger att det vanligtvis också erbjuds digital traumabehandling varannan torsdag.

”Minoritet av minoriteten”

Gaza är ett av de mest tätbefolkade områdena i världen. På en yta mindre än Sollentuna kommun bor över två miljoner människor, varav ungefär 1 000 personer kristna. Majoriteten av dessa tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan, medan den näst största kristna gruppen är katoliker. Hanna Massad beskriver att de evangelikala utgör ”en minoritet av minoriteten”. Situationen för medlemmarna i Baptistkyrkan i Gaza blir inte lättare av att de historiska kyrkorna har en något avog inställning till dem.

Hanna Massad beskriver det som att församlingen befinner sig mellan tre eldar. På ena sidan israelerna, på andra militanta muslimer i Gaza. Men dessutom menar han att församlingen riskerar att utsättas för eld från de egna leden.

– Vi har inte någon egen begravningsplats och om någon av våra medlemmar dör får vi använda begravningsplatserna som ortodoxa kyrkan och katolska kyrkan har. Det är vi så klart tacksamma för. Men det är känsligt om någon av deras medlemmar blir pånyttfödd och vill följa Herren genom dopet. Då blir det direkt väldigt komplicerat.

– För oss är den stora frågan hur vi ska leva ut vår tro mitt bland de här eldarna.

Hanna Massad är född och uppvuxen i Gaza, men bor numera i USA. Därifrån stöttar han bland annat en församling för irakiska flyktingar i Jordanien. Nyligen besökte han kyrkan.Hanna Massad driver sedan 1999 missionsorganisationen Christian Mission to Gaza. En del av arbetat handlar om att dela ut mat till fattiga muslimer i ett flyktingläger i Gaza.
Hanna Massad är född och uppvuxen i Gaza, men bor numera i USA. Därifrån stöttar han bland annat en församling för irakiska flyktingar i Jordanien.

Kan förlåta tack vare Guds nåd

När Dagen frågar om det är Israel eller Palestina som har orsakat mest lidande för den kristna minoriteten i Gaza svarar Hanna Massad att båda sidor är skyldiga. Samtidigt lägger han en stor del av skulden på Israel.

– Människor brukar fråga mig hur det är att bo i Gaza. Mitt svar är att jag aldrig har varit i ett fängelse, men att jag levde i ett när jag bodde i Gaza.

Därefter berättar Hanna Massad att hans pappas familj tvingades lämna ifrån sig mark i samband med att staten Israel bildades 1948.

– Det här är utmaningen för evangelikala kristna, i synnerhet om vi tror att Gud är rättvis och full av kärlek. Hur bemöter vi de människor som förlorade sina hem och mark? Eftersom jag har upplevt Guds nåd och kärlek kan jag förlåta, älska och kanske gå vidare. Men andra människor, som inte har fått erfara Guds nåd, är bittra, oförlåtande och hämndlystna.

Fakta: Hanna Massad

  • Hanna Massad föddes i Gaza och växte upp i en familj som tillhörde den grekisk-ortodoxa kyrkan. Via Baptistkyrkan i Gaza, som grundades på 1950-talet, fick han en personlig relation till Herren i unga år.
  • 1987 installerades Hanna Massad som pastor i Baptistkyrkan. Samtidigt började han läsa teologi på Bethlehem Bible College i Betlehem.
  • 1991–1999 studerade Hanna Massad på Fuller Seminary i Los Angeles, USA. Därefter återvände han till Gaza och Baptistkyrkan.
  • Hanna Massad har dubbelt medborgarskap, amerikanskt och palestinskt, vilket har underlättat möjligheten att resa till och från Gaza.
  • Sedan 2005 håller Baptistkyrkan i Gaza till i ett femvåningshus där även ett kristet bibliotek ligger. Fastigheten ligger mitt emot en stor polisstation som flera gånger utsatts för israeliska bombningar. Ofta har detta resulterat i skador även på kyrkan.
Powered by Labrador CMS