Nyheter
Han hjälper tiggare att anmäla trakasserier
Det handlar om okvädingsord, kränkande gester, spottloskor och hot. Tre tiggare i Malmö har varje dag under lång tid utsatts för trakasserier. – Det var solklart att så här får man inte göra och att de behövde hjälp, säger advokaten Magnus Jansson som har hjälpt tiggarna att polisanmäla.

En av de tre tiggare som varit utsatta i Malmö har valt att inte gå vidare med polisanmälan, men de två andra vill väcka åtal. De två har nu hörts av polis, och inom kort kommer beslut från åklagare vid Malmö tingsrätt om det blir ett åtal eller ej.
– Jag hyser goda förhoppningar om att åklagaren kommer att väcka åtal, säger Magnus Jansson till Dagen.
– Vittnen finns och har blivit hörda, och det finns också annan bevisning, så det borde räcka för åtal.
Magnus Jansson har blivit utsedd till målsägarbiträde, och engagerade sig i fallet när han som frivilligarbetare hjälpte till på Stadsmissionen i Malmö.
– Under den tid jag var kopplad till Stadsmissionen fick jag höra mängder av sådana här historier, säger Magnus Jansson.
Själv jobbar han till vardags med civilrätt, inte med brottmål.
– Men jag kunde lätt se att det var solklart att så här får man inte göra. Och att de behövde hjälp.
De tre tiggarna har, berättar Magnus Jansson, varje dag blivit utsatta för kränkningar och trakasserier av en och samma person. Det har handlat om att spotta på dem, att göra kränkande gester, skrika okvädingsord och göra hotfulla gester.
– Till exempel att köra rakt mot dem på cykel och sen väja i sista sekunden. Det har varit systematiska trakasserier som pågått under lång tid. Man vet vem personen är och det finns också vittnen.
– Tiggarna kontaktade oss och berättade. De var förtvivlade och rädda, säger Magnus Jansson.
Många fler fall
Själv tvekade han inte att hjälpa de utsatta att göra en anmälan.
– Jag är inte en aktivt troende kristen, men däremot är jag humanist och har en stark tro på alla människors lika värde.
Magnus Jansson säger att han känner till många fler fall av trakasserier av liknande art.
– Jag har säkert tio-femton fall som där jag har bedömt att jag med lätthet skulle kunna hjälpa till att göra en polisanmälan. Det är berättelser som jag bedömt som trovärdiga – men där det stupat på att de utsatta inte velat gå vidare. De har velat berätta, men inte velat gå vidare juridiskt.
Det handlar, säger han, oftast om bristande förtroende för rättsväsendet och för polisen.
– Man vågar inte gå vidare. Det kanske inte alltid är grundat på erfarenheter av polisen här i Sverige utan handlar om erfarenheter från hemlandet.