Nyheter
Han stoppades av polis på väg till kyrkan - nu anmäler han polisen
“Jag känner mig kränkt - det är bra om polisen utreds” säger Johannes Sjöberg till Dagen.

Johannes Sjöberg var på väg till kyrkans barngrupp när han stoppades av polisen för att han ”gick konstigt”. Sedan följde drogtestning och kroppsvisitering på sjukhus. Nu har han JO-anmält polisen i Örebro.
– Polisen gör ett viktigt arbete, men jag känner mig kränkt och menar att det är bra om polisens handlande utreds, säger han.
Dagen har tidigare rapporterat om händelsen, där medarbetaren på Sjöbergs förlag i Örebro stoppades av polisen en vanlig vardagskväll utanför Varberga centrum. Han var då på väg till Mellringekyrkan, där han är engagerad.
– De tyckte att jag rörde mig som om jag vore narkotikapåverkad. Själv tycker jag att jag går helt normalt. Jag hade händerna i fickorna, och på mig hade jag en vinterjacka och mössa, berättade han då för Dagen.
“Skärrad och ledsen”
Johannes Sjöberg fick följa med polisen, som drogtestade honom och kroppsvisiterade honom. Han berättade att han var engagerad i kyrkan och aldrig ens har smakat alkohol, men det var inget som polisen tog i beaktande, säger han själv. När han kom hem på kvällen var han “skärrad och ledsen”, och han beskrev sin upplevelse på sociala medier.
Både Dagen och Nerikes Allehanda har skrivit om fallet, och själv har Johannes Sjöberg fått många kommentarer från både människor som varit med om liknande händelser och från advokater och politiker.
De narkotikaprover som togs kan ta flera veckor att analysera, sa då polisens presstalesperson Mats Öhman till Dagen. Då tar en åklagare ställning till om ärendet ska gå vidare till åtal. Mats Öhman sa att han har “djup förståelse” för att polisen kan göra fel. En person ringde senare till Johannes Sjöberg och uppgav sig vara från polisen och ville framföra en ursäkt. Men Mats Öhman säger sig inte känna till detta samtal. Någon mer återkoppling från polisen har Johannes Sjöberg inte fått.
Varför väljer du nu att JO-anmäla polisen?
– Jag tyckte att detta skulle gå vidare. Jag känner mig kränkt, och om det är fler än jag som är med om liknande händelser är det bra att polisen nu får se över om de begått något misstag, säger Johannes Sjöberg.

Han betonar att han tycker att polisen gör ett viktigt arbete, det han hoppas på med sin anmälan är att man utreder hur och i vilken omfattning visitationer görs.
– Ofta vågar de som drabbas inte träda fram som jag har gjort. Liknande saker händer många, och framför allt kanske dem med invandrarbakgrund. Jag har också fått en kommentar där man berättar om att en person med diagnos hade stoppats av polisen, vilket skapade rädsla för polisen hos den personen.
- Därför är det bra att nu pröva polisens metoder hos JO, det ger en möjlighet för polisen att se över hur de arbetar.
Ursäkt behövs
Johannes Sjöberg tycker att det kan vara på sin plats med en ursäkt från polisens sida i de fall de felaktigt har stoppat någon och kanske gått vidare med drogtester och kroppsvisitering.
– En ursäkt, och kanske ett presentkort eller en blomma skulle vara positivt för den som drabbats.
Han berättar att han fått många kommentarer även efter att han berättat om JO-anmälan i press och på sociala medier.
– Jag har bland annat fått rådet att också göra en anmälan till polisens disciplinnämnd, säger han och berättar att han än så länge har avvaktat med det.