Nyheter
Han tvingades ta av korset vid skolfotograferingen

En 15-åring berättar hur fotografen bad honom ta bort korset. Samtidigt fick andra elever i skolan ha på sig sina religiösa symboler under höstens skolfotografering.
Det var i augusti som skolfotografen kom och började ställa upp eleverna inför det årliga skolfotot, där hon dirigerade vem som skulle sitta på bänken och vem som skulle stå.
– Jag hade en lila tröja med krage, mitt kors hängde utanpå, berättar 15-åringen för Dagen, som uttalar sig under anonymitet.
– Jag har en ganska lång kedja och ett kors i metall med Jesus på.
Ta av korset
Lärarna var fullt fokuserade på att styra upp klassen inför fotograferingen så det var bara personerna runtomkring som märkte vad som hände.
– Hon bad mig att ta av korset, att det inte var bra på skolfotot, berättar 15-åringen.
Det har gått några månader nu och när han återberättar historien använder han inte ordet kränkande. Men det ordet används däremot i den anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som skickades in strax efter händelsen. Fotografen uppges ha sagt att “det skulle kunna vara kränkande om det kom med på skolfotot”.
– Mina lärare hörde inte det hela. Men jag blev lite chockad. Det här hade jag aldrig upplevt tidigare. Så jag tog av mig korset och stoppade det i fickan. Det kändes inte bra, berättar 15-åringen.
Protesterade du?
– Jag är inte en sådan som gillar att bråka. Jag gav henne en menande blick, så att hon förstod att jag tyckte att det var konstigt.
Han fortsätter att berätta att korset är en symbol för det han tror på och att han brukar bära det i stort sett varje dag.
– Någon dag kanske man glömmer bort det, om man måste skynda sig till skolan, lägger han till.
– Men jag tycker att det känns tryggt att ha kors, jag är kristen, det är som att Gud är med.
Aktiva i Svenska kyrkan
15-åringen berättar att han och hans familj är aktiva i Svenska kyrkan och att alla i klassen sedan länge vet att han är kristen, vilket är helt accepterat och oproblematiskt.
Fanns det andra i skolan som bar religiösa symboler under fotograferingen?
– Jag vet att de som har slöja inte behövde ta av den, berättar 15-åringen.
– Det är så klart inget jag önskar skulle hända. Men om jag tvingades att ta av mig mitt kors borde väl samma sak gälla även för andra religiösa symboler.
15-åringen har ingen aning om varför han blev ombedd att ta bort sitt kors.

Har anmälts
Händelsen har anmälts till DO samt Barn- och elevombudet (BEO). 15-åringens pappa förklarar varför.
– Det här kan tyckas vara en liten sak. Men ytterst handlar det om vilket samhälle vi vill ha och hur mycket vår religionsfrihet är värd. Då blir en sådan här händelse allvarlig och principiellt viktig att reagera på.
Pappan berättar att de gjort en anmälan för att de vill att saken ska prövas.
– Det handlar inte om att vi hyser något agg till skolan, utan att det är viktigt att reagera på den tondövhet som finns gällande religion, inte minst för kristna barn- och ungdomar.
Olika religiösa symboler
Han vill också göra jämförelsen om en skolfotograf hade bett en elev att ta av sig sin davidsstjärna eller slöja.
– Det skulle vara ett fruktansvärt övergrepp, säger han.
– Men när det är en kristen symbol, då verkar det inte vara så farligt.
Vad hoppas ni ska hända nu?
– Det ska bli spännande att se hur man bedömer den här typen av händelser. Det är ganska ovanligt att just kristna som upplever sig diskriminerade eller utsatta anmäler det, det verkar vara mycket mer vanligt bland dem med annan religionstillhörighet, säger pappan.
Men han hoppas att man vågar ta det här på allvar. Än så länge har familjen inte fått någon reaktion från DO eller BEA.
Debatt på skolan
Dagen har också varit i kontakt med rektorn på den skola som berörs.
Hur ser ni på det som inträffat?
– Vi tycker att det som hände är märkligt. Det är en fotofirma som kommer och tar bilderna och fotografen tog ett felaktigt beslut, säger rektorn.
Hon har varit i kontakt med företaget som förklarat att det var en fotograf som inte hade så stor vana vid skolfotograferingar.
– De har tagit på sig ansvaret. Det var en enskild fotograf som gjorde fel, säger rektorn.
Händelsen har också skapat en diskussion på skolan om vad som ska vara tillåtet att ha på sig vid en skolfotografering, en debatt som rektorn beskriver som väldigt bra.