Nyheter

Han vill rädda hotade kapell – ”Om Sverige får en omvändelse, vart ska alla ta vägen?”

”Om Sverige får en omvändelse, vart ska alla ta vägen?”

100 personer samlades för att vara med och rädda missionsförsamlingen i Hemling.
Publisert Sist oppdatert

Missionsförsamlingen i Hemling hade endast en medlem kvar och församlingen skulle lägga ned. När nyheten reste tre mil till Kärrsjö och Lennart Eriksson fick reda på det sa han högt: ”Nej!”

Nu driver han ett initiativ för att rädda missionshuset och fler därtill.

Att kapell efter kapell läggs ned och säljs är för Lennart Eriksson ingen nyhet. Enligt honom är detta en trend som han sett sedan länge. Men när nyheten om att det närliggande missionshuset i Hemling skulle säljas och att församlingen skulle avvecklas kände Lennart Eriksson hur han fick ett kall.

– Jag fick en sån stark gudsupplevelse över att mobilisera hans folk och stoppa nedläggningen av kapell och missionshus, säger Lennart Eriksson till Dagen.

Tillsammans med några vänner åkte Lennart Eriksson till församlingen i Hemling. Där mötte de den sista medlemmen och förklarade för honom att de ville hjälpa till. Frågan var bara hur de skulle gå till väga. Det korta svaret som Lennart Eriksson fick till sig var att engagera lokalbefolkningen.

Många var de som samlades söndagen den 16 juni i Hemling.
Missionshuset i Hemling med tillhörande parkeringsplatser.

– Alla i området säger att de vill ha kvar kyrkan. Många har varit del av församlingens barn- och ungdomsverksamhet under sin uppväxt. Men det är ingen som tar tag i att rädda den, säger Lennart Eriksson.

Kyrkan som pelare

Landsbygden är enligt Lennart Eriksson en viktig del av nationens framtid. Han menar att utan de små kapellen, församlingarna och bönehusen faller pelare i samhällsbygget. Konsekvenserna av pelarnas fall, säger Lennart Eriksson, kommer bli att de som växer upp i dag inte får tillgång till de samhällsvärderingar och den fostran som kyrkan ger. Därför anser han att kyrkans folk måste stå upp för att kyrkan behövs i samhället.

– Vi måste avsluta reträtten och sluta böja oss. Inte bara för folks frälsning utan även för att det finns en funktion i ett samhälle som bär upp våra värderingar och visar på det samhälle vi vill ha, säger Lennart Eriksson.

Den 16 juni var det upp till bevis för församlingen i Hemling. Då var Equmeniakyrkans representant för region Mitt, P-O Byrskog där för att berätta vad som skulle ske med församlingen. Lennart Eriksson berättar att P-O Byrskog frågat honom om vilken typ av predikan han skulle hålla.

Den 16 juni predikade Per-Olof Byrskog i missionskyrkan i Hemling.
Per-Olof Byrskog jobbar som regional kyrkoledare för Equmeniakyrkan med området Mitt som ansvar.

– När jag sa att vi skulle fortsätta verksamheten sa han att han skulle ändra sin predikan från en långfredagspredikan till en uppståndelsepredikan, säger Lennart Eriksson.

På kyrkkaffet talade Lennart Eriksson om för de 100 personerna som samlats i Hemling att han, tillsammans med församlingens ordförande, har tänkt ha ”kyrkhäng” en gång i månaden för att hålla församlingen vid liv. På ”kyrkhänget” ska det vara fyllt av glädje, sång och samtal om tron på Jesus. I stället för att ha pekpinnar och tala om lagar vill han visa på att det är roligt att vara i Guds hus.

Ett rungande ja

Till vardags är Lennart Eriksson föreståndare för Tältmissionen och under årets Kärrsjökonferens ropade han ut att skörden skulle komma till församlingarna. Han anser att sådden är gjord med kärlek och omsorg i generationer. Under konferensen ställde han även frågan om det fanns fler som ville vara del av att stoppa nedläggningen av kapell och missionshus. Responsen blev ett rungande ja.

– Vi håller på att undersöka om vi kan ha stora samlingar i Dorothea, Vilhelmina och Åsele. Där vill vi samla alla regionens församlingar och tala om hur vi gemensamt hittar vägar för att få liv i församlingarna igen, säger Lennart Eriksson.

Samlingsplats för inspiration

Tidigare har Lennart Eriksson tyckt att Kärrsjökonferensen befinner sig på vischan. Men nu berättar han att hans perspektiv har förändrats då den har nära till alla de olika församlingarna.

Lennart Eriksson, medgrundare och utvecklingsansvarig på Hoppets Stjärna.
Lennart Eriksson, medgrundare och utvecklingsansvarig på Hoppets Stjärna.

– Min dröm är att konferensen ska få vara en samlingsplats och en källa där förnyelse, inspiration och engagemang ska sprudla. Jag vill att det ska vara en mobiliserande faktor som hjälper dem som tappat suget, säger Lennart Eriksson.

I september kommer första ”kyrkhänget” äga rum i Hemlings missionskyrka. Lennart Eriksson väljer att kalla det för ”häng” för att få det att låta modernt och tillgängligt för allmänheten.

Fakta: Kärrsjökonferensen

  • Kärrsjökonferensen hålls varje år av Tältmissionen och Hoppets stjärna. I år ägde den rum 26–30 juli.
  • Första konferensen hölls 1964 vilket gjorde årets konferens till den sextionde. Detta firades genom att efter fyra års digital konferens återigen samla besökare på plats i norra Ångermanland.
Powered by Labrador CMS