Nyheter

”Han ville inte vara märkvärdig på något sätt”

Nelson Mandela är död. Enligt kristna företrädare i Sverige saknar många människor, speciellt unga, i dag kunskap om vad Mandela har betytt.

###
Publisert Sist oppdatert

Prästen Hans Engdahl har bott i Sydafrika i många år. Han är i dag pensionär, men har fortfarande en tjänst vid ett universitet i Kapstaden där han befinner sig några månader varje år. Nu är han hemma i Sverige, men via mejl och nättidningar håller han sig uppdaterad kring händelseutvecklingen i Sydafrika.

-Nelson Mandela står över alla – även ANC. Om han hade dött när han var president hade det fått mycket större konsekvenser, men på senare år har det skett en avdramatisering och jag tror faktiskt att dödsfallet kommer att tas emot på ett lugnt sätt. Det har gått så många år sedan Mandela uttalade sig i offentliga sammanhang.

Hans Engdahl, som har skrivit flera böcker om Sydafrika, konstaterar att döden är något väldigt naturligt för alla sydafrikaner och att den gängse uppfattningen är att Nelson Mandela nu är hos Gud.

-Jag tror inte ens att ANC kan utnyttja hans död i PR-syfte. De har utnyttjat honom ganska fult tidigare, men nu står Nelson Mandela över alla – även ANC. Han är otroligt stor för alla sydafrikaner.

När Mandela avgick som president, 1999, var en del av dagens tonåringar i Sydafrika inte ens födda. Hur stor koll har de på Mandela och vad han har betytt för landet?

-Det är lite paradoxalt. Alla vet mycket väl vem han är, men många yngre saknar samtidigt den historiska exaktheten för att kunna förklara vad som ledde fram till slutet på Apartheid.

Efter många år i fängelse frigavs Nelson Mandela den 11 februari 1990. En månad senare åkte han till Sverige där en fullsatt Uppsala domkyrka tog emot. En av dem som gick i processionståget tillsammans med Mandela var Rune Forsbeck, generalsekreterare för Svenska ekumeniska nämnden (SEN), föregångare till Sveriges kristna råd.

-Jag vet inte hur mycket det påverkade, men jag skrev faktiskt ett brev till statsminister Ingvar Carlsson och utrikesminister Sten Andersson där jag föreslog en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan. Efteråt hade vi en samling i Kyrkans hus och då fick jag också möjlighet att prata med honom.

Hur upplevde du Nelson Mandela?

-Jag var förvånad över hans lugn och självklara auktoritet. Han ville inte vara märkvärdig på något sätt, men han visade samtidigt prov på en kolossal inre resning och jag kände en stor respekt för honom. Han var inte som vilken kompis som helst som man sätter sig ner och pratar med utan man tänkte igenom vad man skulle säga.

2008 skrev Rune Forsbeck boken "Gör ni då inte åtskillnad?" som handlar om hur de svenska kyrkorna stödde anti-apartheidrörelserna i södra Afrika under 1980- och 90-talen. Han säger att inställningen till Apartheid skilde sig åt mellan kyrkorna, men han vill inte prata om att vissa samfund var mer positiva till rasåtskillnadspolitiken. Han nöjer sig med att konstatera att en del kyrkoledare var väl naiva.

Som generalsekreterare för SEN var Rune Forsbeck i högsta grad involverad i det omfattande arbetet med att i hemlighet föra över svenska pengar till Sydafrika i kampen mot Apartheid. Då satt Nelson Mandela fortfarande fängslad – och enligt Rune Forsbeck är det först i efterhand som det har blivit uppenbart hur viktig Mandela var i kampen för demokrati.

Tror du att det finns ännu mer information som kan komma fram nu när Mandela är död?

-Vi kan säkert förvänta oss ett flertal nya böcker om honom med både negativa och positiva saker. De som har följt Mandela på nära håll har nog ganska bra koll, men folk i allmänhet vet tyvärr inte så mycket.

Powered by Labrador CMS