Nyheter
Händels ”Messias” stoppades på skola - för texterna kom från Bibeln
En skola i Finland ställde in en barockkonsert, med hänvisning till att texten var religiös • Minister: Det handlar om musikhistoria.

Debattens vågor har gått höga i Finland sedan nyheten kom förra veckan: en grundskola i Nyland hade med kort varsel ställt in ett uppförande av ”Messias” av Georg Friedrich Händel, med hänvisning till verkets religiösa innehåll.
– Jag upplever nog att skolan här har överreagerat, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz till Svenska Yle.
Messias är ett av världens mest kända och framförda oratorier, alltså ett musikaliskt verk för orkester, sångsolister och kör med berättande text. Skolbarnen i Nyland skulle få vara med på en konsert med Finländska barockorkestern och Helsingfors kammarkör, genom ett projekt där skolor få ta del av konst av hög kvalitet.
Men bara några dagar före uppförandet ställdes konserten in, vilket Helsinging Sanomat var först att berätta om. Anledningen var att verket bygger på texter ur Gamla och Nya testamentet.
Enligt barockorkesterns verksamhetsledare Laura Kajander är det första gången som en av orkesterns konserter ställts med hänvisning till ett verks religiösa innehåll.
Konsertarrangörerna tror, enligt Helsingin Sanomat, att beslutet att ställa in konserten påverkats av ett liknande fall som avgjordes i oktober i år. Då fick en åttaårig eleven skadestånd för att skolan inte i förväg informerat föräldrarna om att delar av musiken på ett evenemang hade handlat om Jesus.

Avskrevs först
Ärendet avskrevs först av Finlands diskriminerings- och jämställdhetsnämnd, sedan skolan i Tavastehus lovat bot och bättring, skriver tidningen Iltalehti.
Men också efter detta arrangerades ett körframträdande där några av texterna hade religiösa teman, utan att vårdnadshavarna hade informerats i förväg. Denna gång måste skolan betala 1 500 euro i ersättning till eleven, som enligt lagen borde ha erbjudits ett likvärdigt evenemang utan religiöst innehåll.
Undervisningsminister Anders Adlercreutz, som företräder Svenska folkpartiet (SFP), anser dock inte att barockkonserten i Nyland kan jämföras med fallet i Tavasthus.
– Jag upplever nog att skolan här har överreagerat, säger Anders Adlercreutz till Svenska Yle.
– I det fall man upplever att det finns religiösa inslag i något evenemang så ska det också erbjudas andra alternativ. Men i det här fallet så tänker jag att det handlar om musikhistoria, och det är mindre viktigt att det också finns religion med i texten.