Nyheter
”Hannah gjorde allt för att visa att hon var en del av Sverige”
Hannah utvisas till Kongo efter att ha levt halva sitt liv i Sverige. Trots studier, arbete, och äktenskap med en svensk man anses hon inte ha tillräckligt starka band till Sverige. Vännen Lupumba Komesha: ”Vi har bett för henne varje dag, gråtit tillsammans”

Lupumba Komesha, flykting från Demokratiska Republiken Kongo, förfäras av tanken på att Hannah tvingas återvända dit efter 15 år i Sverige. ”Det händer att kvinnor som skickas tillbaka våldtas och kidnappas”, säger han.
Dagen har nyligen skrivit om Hannah, som efter 15 år i Sverige – nästan halva hennes liv – ska utvisas till Demokratiska Republiken Kongo. Detta för att hon inte medverkat aktivt till att återvända till hemlandet, som hon lämnade 2007 för att söka asyl.
I Sverige kom hon tidigt att engagera sig i en kyrka. Där lärde hon känna Lupumba Komesha, som kom till Sverige som flykting från DR Kongo 1983. Han är förskräckt över att hans unga landsman kan komma att tvingas resa tillbaka, trots sin långa tid i Sverige och trots att hon kvalificerar sig för ett uppehållstillstånd på grund av arbete.
– Hon kämpade så hårt, gick i skolan och jobbade samtidigt. Hon gjorde allt för att visa att hon var en del av Sverige, trots att hon mådde dåligt, säger han till Dagen.
– Vi har bett för henne varje dag, gråtit tillsammans. Sen hittade hon en bra och fin svensk man, det var helt fantastiskt.
Hur ska hon försvara sig?
Lupumba Komesha tycker inte det är märkligt att Hannah inte velat återvända till DR Kongo. Och han tycker att Migrationsverket inte tagit tillräcklig hänsyn till de risker som det innebär för en ensam kvinna att återvända dit efter så lång tid.
– Man hör talas om ensamma kvinnor som råkar mycket illa ut efter att ha skickats tillbaka, om våldtäkter och kidnappningar. Om någon tar med henne från flygplatsen, hur ska hon försvara sig? undrar han.
– Regeringen i Kinshasa låtsas som att allt är bra, men det pågår ett krig i många delar av landet.
Var Hannahs bröllopsvittne
Sara Tekie, som ursprungligen kommer från Eritrea, lärde också känna Hannah genom församlingen.
– Hon blev aktiv i kyrkan väldigt tidigt när hon kom till Sverige. Vi var länge med i samma cellgrupp, och nu leder hon och hennes man ibland gudstjänsterna för kyrkans fransktalande grupp, säger hon till Dagen.
Sara Tekia var med när Hannah tog studenten och var vittne när hon gifte sig.
– Hon är praktiskt taget svensk, varför ska hon vara två år i Kongo innan hon kan komma hit igen för att leva med sin man och fortsätta sitt liv? Vi står med henne i bön hela tiden.