Nyheter

Hantering av ungdomskris får kritik i utredning

I två oberoende rapporter får Svenska kyrkan i Jönköping kritik för hur de hanterade förra höstens stora kris i ungdomsarbetet. Samtidigt bekräftas de missförhållanden som låg till grund för ledningens beslut att stänga verksamheterna. Ett beslut kyrkoherde Ann Aldén än i dag anser var rätt.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Här i Lagermanska villan pågick bland annat två konfirmationsgrupper och samlingar för ungdomar. Efter uppgifter om sexuella trakasserier valde ledningen att stänga all verksamhet.
Publisert Sist oppdatert

Målet med de två rapporterna, som beställdes av Svenska kyrkan, var att få alla kort på bordet kring höstens omtumlande händelser. Ledningens beslut att stänga all verksamhet kopplad till den så kallade Lagermanska villan, möttes av omfattande kritik. Även kommunikationen med de inblandade kritiserades. Ledningen försvarade sitt beslut genom att peka på en destruktiv kultur som inte kyrkan kunde stå bakom.

Efter hand kom fler uppgifter om missförhållande i verksamheterna fram. Bland annat att utrustning till ett värde av en kvarts miljon kronor under flera år hade delats ut till ideella ledare på ett läger. Dessutom hade gåvorna inte förmånsbeskattats.

Läs mer Detta har hänt: Ungdomskrisen i Svenska kyrkan Jönköping

"Bekräftar det vi visste"

Den ekonomiska rapporten visar att ekonomin inte har skötts på ett korrekt sätt.

– Den bekräftar mycket av det vi själva redan visste. Nu finns en ny ekonom och nya revisorer på plats. I dag fungerar internkontrollen, säger kyrkoherde Ann Aldén.

Det var larm om sexuella trakasserier som fick ledningen att göra en polisanmälan och stänga verksamheterna kopplade till Lagermanska villan – vilket sedan kommunicerades ut i media. Rapportens författare anser att ledningen först skulle ha fört interna samtal.

"Att polisanmäla ersätter inte heller att hantera den uppkomna situationen med de individer det konkret berör", står det i rapporten.

Läs mer Svenska kyrkan i Jönköping stängde ner ungdomsverksamhet efter sexuella ofredanden

Stoppade resa

Ledningen ställde också in en planerad resa för kyrkans ledarassistenter, bara timmar före avgång. Ett beslut rapportförfattaren tycker var felaktigt.

"Det hade varit bättre att låta den planerade Osloresan ske, men att bemanna upp om det fanns betänkligheter kring vuxennärvaron. Detta hade gett mer tid till intern kommunikation och dialog", går att läsa i rapporten.

Ann Aldén ångrar inte besluten som fattades av en enig ledning och kyrkoråd. Efter en lång tid av samtal med ansvariga, kände de sig tvungna att agera.

– Det pågick saker i verksamheterna som vi inte kunde stå för och därför valde vi att stänga. När det gäller bussresan hade vi bara lite tidigare haft en resa till Göteborg där vi fått en stor faktura efter skadegörelse på bussen.

Hon medger att kommunikationen med de berörda kunde ha varit bättre.

– Hade vi haft en väl fungerande krisorganisation hade vi säkert varit mer noga i hur vi kommunicerade. Samtidigt ansåg vi att det bästa sättet att nå ut till alla var att gå ut i media och berätta.

Ledare missnöjda

Rapporten berättar att flera av de intervjuade ledarna har upplevt att de "inte har inkluderats i en öppen diskussion och att ledningen inte har efterfrågat deras berättelser, syn på skeenden eller förslag till möjliga lösningar".

– Efter månader av samtal blev läget akut och det hela kulminerade när vittnesmålet kom om förhållande som inte ska äga rum i kyrkan. Det var inte läge att göra en risk- och konsekvensbedömning. Varje ung människa ska känna sig trygg i vår verksamhet, säger Ann Aldén.

En av de som tydligast kritiserat kyrkans ledning är Matilda Thorén, som var en av ledarna i verksamheterna. Hon vill inte ställa upp för en intervju i Dagen utan hänvisar till sina uttalanden i Jönköpings-Posten. Där säger hon att hon känner sig lättad efter att ha läst om rapporterna.

– Jag tycker personligen det är skönt att någon annan utifrån bekräftade det vi kämpade för.

Läs mer Så går kyrkan vidare efter krisen i ungdomsarbetet

De två rapporterna

  • Norrköpingsföretaget Verksamhetsanalys och BDO-revision ligger bakom rapporterna som beställts av Svenska kyrkan i Jönköping.

    Verksamhetsanalysen är gjord av Anna-Karin Woodhouse som under många år analyserat kyrkans verksamhet. Genomlysningen har genomförts främst genom intervjuer under januari-februari 2020.

Powered by Labrador CMS