Nyheter

Här anländer klimatpilgrimerna till riksdagen

MP-språkröret Per Bolund till Dagen: “Jag skulle gärna pilgrimsvandra”

Jens Holm (V) skakar hand med Emanuel Eriksson.
Tio tappra pilgrimsvandrare var med då de framförde sitt budskap till politikerna. Endast två politiker tog emot dem vid riksdagshuset. Jens Holm, Vänsterpartiet, Annika Hirvonen-Falk, Miljöpartiet
Publisert Sist oppdatert

De har vandrat från Åbo i Finland till Stockholm för att sätta fokus på klimatet. Men framme vid riksdagen var det bara två ledamöter som mötte dem vid dörren.

Den 14 augusti påbörjades pilgrimsvandrarna i “Pilgrim’s Walking for future” sin resa i finska Åbo och lagom innan riksdagsvalet kom de fram till Sveriges riksdag. Tio tappra pilgrimsvandrare var med då de framförde sitt budskap till politikerna.

– Med stor oro och allvar vill jag läsa upp för er, företrädare för Sveriges riksdag; lyssna till de ungas rop, började Olle Sahlström budskapet som landade i att politikerna måste ta klimatfrågan på större allvar.

Två politiker tog emot dem vid riksdagshuset. Jens Holm, Vänsterpartiet, Annika Hirvonen-Falk, Miljöpartiet
Två politiker tog emot pilgrimsvandrarna vid riksdagshuset. Jens Holm, Vänsterpartiet, Annika Hirvonen-Falk, Miljöpartiet.

Två politiker på plats

Det var dock inte så många politiker på plats för att lyssna in budskapet från de kristna klimataktivisterna, enbart en vänsterpartist och en miljöpartist.

– Tack, vi ska se till att det här kommer alla riksdagsledamöter till godo och jag ska göra vad jag kan för att påverka, svarade Jens Holm (V) efter att ha lyssnat färdigt på budskapet.

MP-politikern Annika Hirvonen-Falk höll ett lite mer ödesmättat anförande om vad som står på spel inför det stundande valet, där hon också beklagar sig för en brist på politisk vilja hos andra partier.

Två politiker tog emot dem vid riksdagshuset. Jens Holm, Vänsterpartiet, Annika Hirvonen-Falk, Miljöpartiet
Pilgrimsvandrarna från "Pilgrim’s walk for future" lyssnar på Annika Hirvonen-Falk (MP).

“Väldigt skralt”

Emanuel Eriksson är talesperson för pilgrimsvandrarna och jobbar till vardags med just den här typen av frågor i Svenska kyrkan i Vadstena.

Bara två politiker tog emot er, vad säger du om det?

– Det känns väldigt skralt, men det säger också något om hur det politiska läget ser ut just nu, säger han till Dagen.

– Det är tydligt att det finns vissa partier som prioriterar de här frågorna och vissa som inte gör det.

Emanuel Eriksson talar också varmt om det växande engagemang som finns inom kyrkorna, där bland annat pilgrimsvandringar blivit en del av arbetet.

– Att gå hit till riksdagen är att skapa en rörelse som ger tyngd åt Fridays for future, men vi vill också vara en mobiliserande kraft inom kyrkorna, säger han.

K.G. Hammar, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan, deltog i klimatmarschen.
K.G. Hammar, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan, deltog i den stora klimatmarschen.

400 miljoner steg

Han blickar även ut globalt och konstaterar att kyrkliga aktivister inom den här rörelsen redan har vandrat 400 miljoner steg för klimatet. Dessutom vill han betona att långtifrån alla som deltagit på just den här pilgrimsfärden var med utanför riksdagen. Ett 60-tal personer hade exempelvis redan anslutit till den stora klimatmarschen som skulle börja inom kort, andra har bara gått vissa delsträckor.

Bolund redo att vandra

Hela pilgrimsvandringen avslutades sedan med att gå med i den stora klimatmarschen som ringlade genom Stockholm, där klimataktivisten Greta Thunberg var det stora dragplåstret.

Mitt i detta långa tåg fanns en rad kända ansikten, exempelvis KG Hammar som i år för första gången ställer upp i ett politiskt val för partiet Klimatalliansen. Här finns också Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som tar sig tid för en kort pratstund med Dagen.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.
Per Bolund (till höger), språkrör för Miljöpartiet intervjuas av Dagens reporter Jacob Zetterman.

Varför mötte du inte upp pilgrimsvandrarna vid riksdagen?

– Jag gjorde inte det för att jag visste att jag skulle möta dem här i tåget, svarar Per Bolund.

Pilgrimsvandrarna i “Walking for future” anslöt senare till den stora klimatmarschen.
Pilgrimsvandrarna i “Pilgrim’s walk for future” anslöt senare till den stora klimatmarschen.

Skulle du själv kunna tänka dig att pilgrimsvandra för klimatet?

– Absolut, det skulle jag gärna göra. Men inte specifikt just nu, schemat är lite späckat inför valet. Men jag brukar röra mig på St Olavsleden, det är ett fantastisk tillfälle för kontemplation.

Den pilgrimsled som Per Bolund syftar på börjar strax utanför Sundsvall och går till Nidarosdomen i norska Trondheim. Det är en vandring på 58 mil som kristna vandrat sedan början av 1000-talet.

Pilgrim’s walk for future
Lena Bergström, pastor i Equmeniakyrkan.
Sofia Oreland, präst i Svenska kyrkan.

Fakta: Pilgrim’s walk for future

  • Det finns en inomkyrklig rörelse som med hjälp av pilgrimsvandringar vill lyfta klimatfrågan.
  • De använder sig av det engelska namnet “Pilgrim’s walk for future”.
  • Denna kristna grupp ser sig som en del av den större “Fridays for future”-rörelsen med Greta Thunberg som galjonsfigur.
Powered by Labrador CMS