Nyheter
Här är landskapen i Sverige där man ber mest - och minst - till Gud

35 procent av svenskarna ber till Gud, enligt färsk statistik från SOM-institutet. Men i vissa regioner ber man mer än i andra.
11 procent av alla svenskar ber till Gud varje vecka, 9 procent ber någon gång i månaden och ytterligare 15 procent gör det då och då. Sammantaget är det alltså 35 procent av alla svenskar som ber till Gud, enligt färsk statistik framtaget av SOM-institutet.
Dagen har i en tidigare artikel berättat att 36 procent av alla svenskar tror på Gud, med andra ord ungefär lika många som ber.
Läs mer: Nya siffror: Så många svenskar tror på Gud
Regionala skillnader
SOM-institutets statistik används också i den färska rapporten “Ett mångreligiöst Sverige i förändring”, utgiven av myndigheten SST. Där framkommer det att det finns en hel del regionala skillnader när det gäller bön.
Varför har ni tagit reda på var i landet man ber mest?
– För att vi tror att det säger något om hur den religiösa kartan och vardagen i Sverige ser ut. Vi vet att det historiskt sett funnits skillnader regionalt, men hur ser det ut i dag? Det ville vi illustrera med detta faktaunderlag, säger Max Stockman, handläggare på SST och en av rapportskrivarna.

Det räcker med en snabb titt på kartan för att notera att det frikyrkliga bibelbältet i Småland sticker ut från övriga landet. I Kronobergs län svarade 43 procent att de hade bett de senaste 12 månaderna, i Jönköpings län var det 42 procent.
Tillsammans med Gotland och Halland är det de högsta siffrorna i hela landet.
– I Jönköping vet vi att det finns en hög koncentration av frikyrkliga, det illustreras i den här statistiken, säger Max Stockman.
– Men man ser också att det är ganska jämnt fördelat över landet hur ofta människor ber till Gud, även om det finns små lokala variationer.
Få ber i norr
Norrbotten och Västmanland ligger i botten av statistiken, enbart 29 procent av befolkningen i de två länen säger att de har bett till Gud det senaste året.
– Att Norrbotten ligger lågt är lite förvånande, med tanke på att det tidigare var en region som i likhet med Västerbotten hade starka religiösa vanor, säger Max Stockman.
Kvinnor ber mer
Förutom vissa geografiska skillnader finns det även andra saker som statistiken visar. Exempelvis att kvinnor ber oftare än män, att lågutbildade ber mer än högutbildade och att de med bakgrund utanför Europa ber i mycket högre utsträckning än andra.
Tyvärr, berättar Max Stockman, brukar de som är utrikesfödda inte svara på enkäter av det här slaget i lika stor utsträckning som inrikesfödda. Han tror därför att statistiken skulle kunna förbättras något, inte minst när man jämför hur många som ber till Gud i de olika länen.
– Att många utrikesfödda söker sig till storstäderna skulle kunna ge ett annat utslag, säger han.
Långsam trend
Med hjälp av statistiken går det också att göra en historisk tillbakablick, då SOM-institutet ställt samma fråga under en lång tid. Det visar sig att det finns en långsam trend, där allt färre svenskar säger att de ber till Gud. 1988 svarade 54 procent att de aldrig bad. Nu, nästa 30 år senare, är motsvarande siffra 65 procent.