Nyheter
Här är vinnarna och förlorarna i kyrkovalet på söndag
Jacob Zetterman: Kyrkovalet har inte ägt rum än, men redan nu sticker jag ut hakan och pekar ut valets vinnare och förlorare.

På söndag, den 17 september, är det kyrkoval. Redan nu pekar jag ut två vinnare och en förlorare.
Vet du inte vad du ska rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test här!
Vinnare nummer är ett är de tre politiska partierna som ställer upp i valet: Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.
Att de blir vinnare beror på att det är tre väldigt formstarka partier som sammanlagt samlar nästan 60 procent i opinionsundersökningarna.
Men framför allt är de vinnare för att de har så överlägsna resurser jämfört med sina konkurrenter. De kan sätta in hela sina respektive partiers valapparat, med tillhörande sidoorganisationer.
Många av deras företrädare är oftast redan heltidspolitiker, vana att debattera och med god kontakt med medier, så de vet hur man når ut till en stor publik. Dessutom backas de helhjärtat upp av partiledarna som gärna rycker ut och stjäl uppmärksamheten, trots att de själva inte står på valbar plats.
Partier är uppbyggda för att vinna val, och har många verktyg till sitt förfogande.
Ta bara en sådan sak att fackförbundet Kommunal åtagit sig att ringa runt till 23 000 av sina förtroendevalda för att övertyga dem att rösta på Socialdemokraterna. Det är som att hela valsystemet är riggat till de politiska partiernas fördel, liknande resurser kan de andra nomineringsgrupperna bara drömma om.
Men av de tre partierna kommer SD troligtvis bli den största vinnaren. De har vuxit markant i opinionen sedan kyrkovalet 2013, då de landade på 6 procent, så det är de som har potential att växa.
Vinnare nummer två är de helt opolitiska grupperna, även de tre till antalet. POSK är det stora mittenalternativet som flankeras av liberala Öppen kyrka och konservativa Frimodig kyrka.
Det här är kyrkfolkets egen revolt mot partiernas inblandning, och de är vinnare för att de helt enkelt har en idé som många gillar och de börjar samla en ganska stark opinion för denna idé.
Det märks av att en rad ledarskribenter tagit tydligt ställning mot partiernas inblandning i kyrkan, och det märks inte minst i sociala medier att många retar sig på att riksdagspartier vill styra över en kyrka.
Den här trion är dock ganska okänd för det stora flertalet, och de saknar kontakter för att nå ut i de rikstäckande medierna, de har inte samma proffsiga organisation i ryggen, men de driver att stat och kyrka ska fullborda sin separation, och den idén kan bära långt.
Dessutom har de starkt stöd inne i kyrkan, och det här är ett kyrkoval, valdeltagandet är lågt och det gynnar troligtvis de aktiva i kyrkan som går till valurnan i högre utsträckning.
Vem av de tre drar det längsta strået? Svårt att säga, men POSK är mest etablerat, har mest resurser, och kanske kan sticka ut.
Då återstår bara förlorarna. Det är de fem nomineringsgrupper som bildats när de övriga riksdagspartierna klippte banden med kyrkopolitiken, Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK), (Fria liberaler i Svenska kyrkan) FiSK, Kristdemokrater för en levande kyrka (KR), Borgerligt Alternativ (BA) och Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK).
De må säga att de står fria, men i själva verket är de på många sätt fortfarande fjättrade vid moderpartiet. För vem kommer att rösta på Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) förutom vänsterpartister? Att de flesta fortfarande har kvar partinamnet som en del i sitt namn gör att banden med moderpartierna kvarstår.
Det är som att de fortfarande ställer upp som ett politiskt parti, med det stora handikappet att de inte får någon ekonomisk eller moralisk uppbackning som ett politiskt parti hade fått.
Jo, en och annan tweet från en partiledare får de, både Jonas Sjöstedt och Jan Björklund har uppmanat folk att rösta på respektive ViSK och FiSK. Men i övrigt får de här grupperna klara sig själva.
Att det dessutom går dåligt i den allmänna opinionen för de flesta av dessa fem partier som de knoppats av ifrån är ännu en anledning att det här är kyrkovalets förlorare.
Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!