Nyheter

Här får männen på Lappis chans att prata om känslor

På ett av Lapplandsveckans seminarier var kvinnor portade. Här skulle männen få chans att prata känslor, men få valde att komma. – Det finns alltid en viss nervositet vad detta är för något, säger Kristoffer Fredriksson, samtalsledare.

Samtal pågår. Bo Lennart Lundgren, Kristoffer Fredriksson och Andrew Southerland på Lapplandsveckans killsamtal.
Samtal pågår. Bo Lennart Lundgren, Kristoffer Fredriksson och Andrew Southerland på Lapplandsveckans killsamtal.
Publisert Sist oppdatert

Bo Lennart Lundgren har just avslutat smörgåsen, kaffet och juicen som deltagarna i frukostsamtalet fick sig till dels. Han är 82 år gammal och svarar ärligt på Dagens fråga hur han tycker att det är att prata känslor.

– En av anledningarna till att jag kom hit är att jag alltid haft väldigt svårt att prata om problem och att lämna ut mig själv, säger han.

– Vi har haft problem i äktenskapet till exempel, som vi klarat av, men jag har inte pratat om det med någon. Inte heller har jag vågat erbjuda hjälp när jag anat att någon, till exempel min pastor, haft det svårt. Jag är uppvuxen med att män inte pratar om känslor, då är man inte längre man.

Kristoffer Fredriksson, som via sin position som konsulent inom Bilda, tagit initiativ till frukostsamtalet, menar att fler forum som detta behövs.

– Det började som en enkel uppmaning på Facebook till män att bjuda hem varandra på middag för att börja prata om hur man bryter invanda negativa mönster. I och med Metoo och upprop som #Sanningenskagöraerfria tog det extra fart.

Ett samtalsunderlag togs fram för att göra det lättare att snabbt komma till ”pudelns kärna” i samtalet. Nu finns det sex olika teman på samtalsfrågorna och även ett särskilt underlag för att prata med sina kollegor och för unga pojkar.

Konceptet med killsamtalen har erbjudits på flera av sommarens frikyrkokonferenser och fanns förra sommaren även på Almedalen och Kristoffer Fredriksson hoppas att det ska ge ringar på vattnet.

Bara sex män kom

Kvinnofrukostar anordnas regelbundet i många församlingar, men mansfrukostar är ovanligare. När män träffas blir det ofta andra samtalsämnen som diskuteras, menar de män som kommit till frukostsamtalet på Lapplandsveckan.

– Det blir lätt att man pratar om skotermärken och bilar, säger flera av dem.

Det fanns tolv platser på seminariet, ändå valde bara sex personer att komma dit. Kristoffer Fredriksson tror att det fanns en viss nervositet.

– ”Förväntas jag lämna ut personliga detaljer?” Det är lättare att ta sovmorgon än att komma på något som känns lite osäkert och obekvämt, gissar han.

– Men det här handlar inte om att vi män ska ta på oss en kollektiv skuld utan detta ska vara en positiv sak, en chans att få utveckla varandra som individer.

"Behöver jag förändra mitt beteende?"

Kristoffer Fredriksson är säker på att de flesta män inom kristenheten vill att alla ska behandlas med respekt, men samtidigt tror han inte riktigt att alla har förstått vad som behövs.

– För att få till det goda samhälle vi eftersträvar finns det inget annat sätt än att jag börjar med mig själv. Finns det beteenden jag behöver förändra? Behöver jag bli bättre på att säga ifrån? Hur värnar jag mina relationer? Alla har en roll att spela i detta.

Bo Lennart Lundgren och övriga samtalsdeltagare har rest på sig för att lämna tältet, några nya insikter rikare.

– När jag ser någon som har problem kan jag, på ett fint sätt, utan att hoppa på personen, visa att jag finns om den behöver någon att prata med, säger Bo Lennart Lundgren.

Powered by Labrador CMS