Nyheter

Här har S och Posk lika många röster - lotten kan avgöra

Det preliminära valresultatet kan inte skilja dem åt - stor dramatik i valet till S:t Örjans församling i Skellefteå

Valkuvert delas ut till röstande utanför lokalen för förtidsröstning i kyrkovalet 2021 vid S:t Johannes kyrka vid Triangeln i Malmö.
Valet till kyrkofullmäktige i S:t Örjans församling är fortfarande inte avgjort, då S och Posk står på exakt samma resultat.
Publisert Sist oppdatert

292 mot 292. Valet till kyrkofullmäktige i S:t Örjans församling i Skellefteå kunde inte bli mycket jämnare. Dramatiken är långtifrån över och det finns nu två olika sätt att utse vem som ska få bestämma i församlingen.

Det är en valrysare som heter duga. Socialdemokraterna och Posk fick exakt lika många röster i valet till kyrkofullmäktige i S:t Örjans församling i Skellefteå.

Eftersom inga andra nomineringsgrupper ställde upp så står de båda nomineringsgrupperna på 50 procent vardera. Vem vinner?

Ja, det återstår faktiskt att se. Dramatiken är långtifrån över.

Preliminärt resultat

Eftersom valresultatet hittills är preliminärt kan det faktiskt ändras. Rösterna ska först kontrollräknas, det är ännu inte helt säkert att valet verkligen slutade med 292 röster mot 292. Dessutom kan det komma in någon förtidsröst som ännu inte registrerats, exempelvis om någon församlingsmedlem röstade på annan ort, vilket då inte registrerades under valnattens rösträkning.

Men om valresultatet står sig återstår bara en sak att skilja de bägge åt. Lottning.

Posk vinnare

Går man in på Svenska kyrkans valplattform går det redan i dag att se att Posk har tilldelats 9 mandat och Socialdemokraterna 8, trots det identiska valresultatet. Lottningen har alltså redan skett, och valgeneralen Anki Bondesson förklarar att det är något som sker helt automatiskt inom valresultatssystemet.

Posk har alltså dragit det längsta strået och vinner det avgörande mandatet till kyrkofullmäktige, om nu inte rösterna visar sig vara felräknade eller om någon försenad poströst dyker upp.

60 år av S

Anna Fredriksson ställde upp på Posks lista på plats nummer två och erkänner att det här är en riktig nagelbitare.

– Det kan faktiskt fortfarande ramla in någon röst, konstaterar hon.

– Därför måste vi avvakta tills valresultatet är fastställt och klart.

Som om spänningen inte vore nog, Anna Fredriksson berättar att det handlar om att bryta ett historiskt långt maktinnehav.

– Sossarna har styrt församlingen i 60 år, det vore kul att kunna få bryta det. Det här är jättespännande.

Hon tillägger lite skämtsamt att valresultatet snarare verkar vara designat för att de båda grupperna ska lära sig att samarbeta med varandra, inte att vinnare ska ta hem allt.

Vad är skillnaden mellan er och S?

– Vår stora skillnad är att vi trycker på att det ska vara partipolitiskt obundet. Oavsett vilken färg man röstar i övrigt kan man vara med och engagera sig i kyrkan, säger Anna Fredriksson.

– En annan sak är att vi på vår lista varit noga med att få representanter från hela församlingens område, både i Ursviken och Skelleftehamn, samt att vi som ställer upp har någon form av engagemang i kyrkan på något sätt.

Hon tillägger att Socialdemokraternas representanter har omsorg om kyrkan de också, men bland deras kandidater finns det flera som verkar vara mer politiskt engagerade i största allmänhet.

Fakta: S:t Örjans församling

  • Valet till kyrkofullmäktige i S:t Örjans församling är fortfarande inte avgjort, då S och Posk står på exakt samma resultat.
  • Om det preliminära valresultatet kvarstår är det lotten som fäller avgörandet, till Posks fördel.
  • Församlingen består av två kyrkor, Ursvikens kyrka och S:t Örjans kyrka.
Powered by Labrador CMS