Nyheter
Här ska tre församlingar flytta ihop
I helgen skrivs kyrkohistoria i Norrköping. Tre frikyrkoförsamlingar kommer då att flytta in under samma tak. – Allt nytt kan skapa oro, men det vi är med om nu är laddat med en ännu större glädje, säger Björn Strömvall, pastor i Korskyrkan.

Söndag den 2 februari blir det festgudstjänst med start i Korskyrkan i Norrköping. Efter en inledning tågar mötesbesökarna till Immanuelskyrkan där gudstjänsten avslutas tillsammans med Vineyard och Immanuelskyrkan.
Inget samgående
Gudstjänsten avslutar en process som började för några år sedan med att Vineyardförsamlingen flyttade in i Immanuelskyrkan. Nu får de sällskap av Korskyrkan, som sålt sin kyrka.
– Det handlar alltså inte om ett samgående, utan vi kommer även i fortsättningen att vara tre församlingar men alla under ett och samma tak, berättar Per Jennervall, pastor i Immanuelskyrkan, för Dagen.
Bättre än bygga nytt
För två år sedan inleddes samtalen som lett till att de tre församlingarna i Norrköping bestämt sig för att göra gemensam sak.
Varför gör ni det här?
– Vi hade vuxit ur vår kyrka och stod i valet att bygga nytt. När vännerna i Immanuel och Vineyard bjöd in oss till samtal hakade vi på och det är vi glada för i dag, berättar Björn Strömvall som är pastor i Korskyrkan.
Han började sin tjänst augusti och kom in i förhandlingarnas slutskede. Björn ser flera fördelar med flytten till Immanuelskyrkan.
– Det hade blivit dyrt att bygga en ny kyrka, dessutom hade vi då hamnat lite i utkanterna av Norrköping. Det här läget mitt i stan känns jättebra, säger Björn Strömvall.
Äga i stället för hyra
För Vineyard har vägen till Immanuelskyrkan varit en annan. Daniel Collin Holgersson, pastor i Vineyard, förklarar att församlingar i Vineyardrörelsen normalt inte äger sina kyrkor. I stället finns en tradition att hyra lokaler.
– Så gjorde vi under alla år fram tills vi fick möjlighet att flytta in i Immanelskyrkan. I början hyrde vi in oss där men efter ett tag kom vi fram till att det var bättre att ta över förvaltningen av kyrkan.
– Det fungerade jättebra att vara hyresgäster, men till slut gick nästan alla våra insamlade medel till att betala för driften och fastigheten, förtydligar Daniel resonemanget.
Bildade fastighetsbolag
Lösningen blev att Korskyrkan kom in i bilden och nu har ett fastighetsbolag bildats som ägs av Vineyard och Korskyrkan med 50 procent vardera. Immanuelskyrkan har nyttjanderätt till kyrkan.
Några problem med att komma överens inför flytten har de inte haft, det mesta har lösts på ett konstruktivt sätt.
En stor fördel med att fortsätta vara tre församlingar är att de teologiska skillnader som finns mellan församlingarna, inte behöver bli en stötesten.
– Vi kommer från tre olika kyrkotraditioner och alla vet att det inte alltid är en lätt ekvation att få ihop, konstaterar Björn Strömvall.
Tre gudstjänster på söndagar
Korskyrkan är knuten till Evangeliska frikyrkan medan Immanuelskyrkan är en del av Equmeniakyrkan och Vineyard hör till den svenska Vineyardrörelsen, som har sitt ursprung i USA.
Det innebär att det blir tre gudstjänster på söndagar, vid olika tidpunkter: Korskyrkan klockan 10.00, Immanuelskyrkan 13.00 och Vineyard klockan 15.30.
– Vi har kommit bra överens också på den punkten, konstaterar Björn Strömvall och får medhåll av Per Jennervall.
– Vi ser det här som en bra lösning där vi tillsammans får berika varandra och samtidigt fortsätta vara församlingar, var och en på sitt eget sätt, säger Per.
Mod att våga förändring
På frågan hur de, trots allt, vågar göra detta talar Björn Strömvall om mod.
– All förändring för med sig en viss osäkerhet. Att göra något nytt förutsätter förmågan att se det som skulle kunna bli och mod att våga ta steg i den riktningen. Nu tar vi det steget och det känns verkligen spännande, resonerar han.
De är överens om att möjligheterna överväger framför potentiella fallgropar under resans gång.
Finns någon risk att ni börjar konkurrera?
– Den risken finns förstås, men jag tänker att det finns mycket trygghet i alla tre församlingarna. Vi vet vilka vi är och att vi har ett gemensamt uppdrag som är så mycket större, säger Björn Strömvall.
Kommer ni att samarbeta på något sätt?
– Ett område där vi redan samarbetar är ett utåtriktat socialt arbete där vi en dag i veckan bjuder in människor i utanförskap att äta mat. I det arbetet finns volontärer från alla tre församlingarna, berättar Daniel.
Alla är vinnare
Förmodligen är upplägget som de tre frikyrkoförsamlingarna i Norrköping valt unikt, eller i varje fall mycket ovanligt.
– Jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande, säger Per Jennervall som flyttade tillbaka till Norrköping för drygt fem år sedan och numera är pastor på deltid och pensionär.
– Det känns som en win-win-situation där vi alla är vinnare, säger Daniel Collin Holgersson optimistiskt och konstaterar att Vineyard i Norrköping blir den första Vineyardförsamlingen i landet som äger sin kyrka.
Björn Strömvall ser också med tillförsikt fram mot allt det nya:
– Vi vet inte exakt vart detta tar oss, men det känns väldigt spännande, säger Björn och avslutar lite skämtsamt med att hans församling nog blir den första EFK-kyrkan i Sverige med klocktorn.