Nyheter
”Har svårt att se att det kommer att bli som före 7 oktober”
Nina Tojzner, Judiska församlingen i Stockholm ser tydliga konsekvenser som kriget mellan Hamas och Israel orsakat för judar i Sverige

Ett före och ett efter den 7 oktober. Så beskriver Nina Tojzner situationen för judar i Sverige.
– Antisemitismen har alltid funnits i Sverige, men den senaste tiden har den eskalerat, säger Nina Tojzner, styrelsemedlem i Judiska församlingen i Stockholm.
Otryggheten och rädslan bland landets judar har ökat markant den senaste tiden. Om detta vittnar flera personer som Dagen varit i kontakt med. Men få vill uttala sig offentligt av rädsla för att råka illa ut.
– Det är så klart individuellt hur enskilda människor påverkas, men generellt känner många judar i Sverige just nu en enorm otrygghet och rädsla, berättar Nina Tojzner som tills nyligen var generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet.

Hon pekar på den undersökning som Judiska centralrådet presenterade nyligen, och som visar på just detta.
– Den belyser på ett bra sätt hur många judar upplever sin situation efter den 7 oktober, säger hon och tar klotter, barn i skolor som utsätts för nedsättande kommentarer, och demonstrationer som uppmanar till Israels utplåning, som några aktuella exempel.
Innan den 7 oktober rådde vad hon beskriver som status quo. Ett slags mellanläge där antisemitismen var närvarande men inte på den nivå där den befinner sig numera, där den gör sig påmind genom hat, hot och trakasserier mot judar i det svenska samhället.
Alla är berörda
Inte enbart de judar som har en stark religiös identitet drabbas, utan alla judar berörs mer eller mindre av kriget mellan Hamas och Israel. En förändring har skett i grunden när det gäller inställningen till judar i Sverige.
Tror du att läget återgår till status quo när kriget mellan Hamas och Israel är slut?
– Det är svårt att sia om hur det kommer att se ut längre fram. Men i dagsläget har jag svårt att se att vi kommer att återgå till den situation som gällde innan den 7 oktober, säger Nina Tojzner till Dagen.
Trygga mötesplatser
Personligen har hon inte drabbats av hot eller andra incidenter, men hon känner många som har fått känna på det. Hon bär stolt sin Davidsstjärna, och vägrar att vika undan för dem som strävar efter att begränsa hennes och andra judars liv.
– De judiska församlingarna och organisationerna hjälper medlemmarna att hantera situationen. Till exempel genom att skapa trygga mötesplatser där de kan ventilera sina farhågor, sin sorg, och kanske blicka framåt mot en ljusare framtid.
– Jag känner mig trygg på min arbetsplats och har ett engagemang som gör att jag klarar att hantera detta. Men långsiktigt ligger ansvaret på politiker och andra makthavare.