Nyheter

Här vaccineras svenskarna under kyrkans tak

Pastor Pelle Rosdahl om varför han tror att Region Sörmland har utsett Hjortensbergskyrkan i Nyköping till “vaccinationskyrka”.

Pelle Rosdahl, pastor i Hjortensbergskyrkan i Nyköping.
Publisert Sist oppdatert

Bara 8 av landets 21 regioner tar hjälp av kyrkor för massvaccination mot covid-19, som Dagens kartläggning visade i förra veckan. Två av de kyrkor där det sker är Lötenkyrkan i Uppsala och Hjortensbergskyrkan i Nyköping.

Dagen har pratat med dem för att höra hur de ser på sin roll.

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt i hela landet. Nästan samtliga Regioner har gått in i fas två av det livräddande arbetet, som väntas pågå i flera månader framöver.

För att klara av situationen används idrottshallar, fritidsgårdar och andra lokaler som kan ta emot många människor. Även kyrkor har aviserat att de står till förfogande, men få har blivit utvalda.

Bra dialog med regionen

En sådan kyrka är Hjortensbergskyrkan i Nyköping. En ekumenisk församling som är ansluten till Equmeniakyrkan och till Pingst – FFS. Där har vaccinationsarbetet inte påbörjats än, men Pelle Rosdahl, pastor och föreståndare, berättar att allt är förberett.

– Vi har haft en mycket bra dialog med Region Sörmland och har skrivit avtal om uthyrning från 1 februari till maj med möjlighet till förlängning under juni och juli om det skulle behövas, berättar han för Dagen.

Hjortensbergskyrkan i Nyköping.
Hjortenbergskyrkan i Nyköping har skrivit kontrakt med Region Sörmland om att vaccinera människor mot Covid-19.


Precis som i de flesta andra kyrkor under pandemin står kyrksalen i Hjortensbergskyrkan, där vaccineringen kommer att utföras, tom under vardagar och lördagar. På söndagar sänds gudstjänsten via Youtube, men då utförs inga vaccinationer i kyrkan.

– Arbetet med vaccinationerna sker i en del av kyrkan som är lätt att avgränsa, och de har bland annat tillgång till en egen ingång och utgång, förklarar Pelle Rosdahl som ser positivt på att kyrkan får vara med och bidra.

Alla ska vara välkomna

Förutom en insändare i lokaltidningen där någon ifrågasatte hur en kyrka kunde handplockas för ett sådant uppdrag, har han inte hört någon kritik. Och i det aktuella fallet ryckte andra ut till Hjortensbergskyrkans försvar.

Vaccination i Lötenkyrkan.
EFS-ägda Lötenkyrkan i Uppsala är en av de lokaler inom Region Uppsala där vaccinationer mot covid-19 utförs. Sjuksköterskan Åsa Ågren ser till att de som ska få sin spruta får det.

– För oss känns det viktigt att alla som kommer hit känner sig välkomna. Samtidigt står vi för att vi är en kyrka och vi har kommit överens med Regionen om att inte plocka bort eller täcka över några kristna symboler.

Varför tror du att ni fick uppdraget?

– Hjortensbergskyrkan har under många år haft ett bra samarbete med staden. Att det finns ett ömsesidigt förtroende tror jag är en bra grund att stå på när en sådan här uppgift ska fördelas och utföras.

Vad bottnar förtroendet för er i?

– Jag tror att det handlar om en kombination av olika faktorer som till exempel lokalernas utformning, tillgänglighet och bemötande. Vi som församling vill bidra till ett gott samhälle och det är inspirerande att få vara med i den processen, säger Pelle Rosdahl.

I Lötenkyrkan i Uppsala, som är en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan, har vaccinering mot covid-19 pågått sedan början av februari. Prästen Christoffer Abrahamsson berättar att uthyrningen fungerat väl, och att det var självklart att bistå med lokaler när frågan kom.

– Vi har ett fint samarbete med en vårdcentral i närheten, så det kändes naturligt att upplåta våra lokaler, säger han.

Christoffer Abrahamsson, präst i Lötenkyrkan i Uppsala.
Christoffer Abrahamsson, präst i Lötenkyrkan i Uppsala.

Kyrkor glöms bort

Att enbart en tredjedel av landets Regioner har anlitat kyrkor – och att det enligt Dagens kartläggning totalt handlar om så få som ett 20-tal kyrkor i hela landet, tycker han är tråkigt.

– Kyrkorna är en viktig del av civilsamhället och en resurs att räkna med i samhällsbygget, men politiker och andra beslutsfattare ser inte alltid vad kyrkorna kan bidra med.

– Ofta jobbar kyrkan i det fördolda och gör insatser för människor i nöd, vilket självklart är jättebra. Men kyrkorna kan bidra med betydligt mer än så, och vaccinationen är ett bra exempel på det, menar prästen Christoffer Abrahamsson.

Han berättar att vaccinationerna i Lötenkyrkan troligen kommer att pågå till i mitten av mars.

Vad tycker de som kommer till er för att få sin vaccinspruta, om att det sker i en kyrka?

– Personal från kyrkan finns i lokalerna, men vi låter folk vara i fred och tränger oss självklart inte på. I församlingssalen, där alla som precis fått sin spruta måste vänta, har vi bland annat lagt EFS tidning Budbäraren, och det kan väl knappast vara kontroversiellt.

Powered by Labrador CMS