Nyheter
”Helandegåva är ingen garanti för pålitligt ledarskap”
Det är möjligt att tro på Guds ingripande utan att förneka lidandet. Denna hållning behöver bli mer naturlig i kyrkorna, menar teologen Greger Andersson som just nu är aktuell med en bok om sjukdom och helande.

Dagen ägnade i fredags stort utrymme åt tv-predikanten Jens Garnfeldt och dennes turné i Sverige. En stor del av hans förkunnelse handlar om helande – ett ämne som för många kristna är en känslig fråga.
Går i cykler
Greger Andersson, teolog och lärare vid Örebro teologiska högskola (ÖTH) vill inte recensera den danske predikantens metoder, men menar att helandeförkunnelsen har återkommit i perioder under väckelsehistorien. Vissa tider anordnas stora kampanjer, och andra tider är det alldeles tyst.
– Perioder av tystnad kan förklaras med att många blir obekväma med ett visst språk och uttryck som är kopplade till den här delen av den kristna tron. Här skulle kyrkan behöva göra bönen för helande till ett naturligt inslag i stället för att göra det till något extraordinärt, säger han.
Hur då? Jo, en naturlig bön för helande innebär också att se verkligheten som den är och erkänna lidandet, menar Greger Andersson som varnar för att ge personer som har särskilda gåvor ett allt för stort förtroende och handlingsutrymme i församlingarna.
– Det finns en föreställning om att de som blir brukade av Gud har gjort sig förtjänta av det. Jag tror inte att det är så. Gåvan i sig är ingen garanti för ett pålitligt ledarskap, och det är viktigt att den lokala församlingen inte släpper ledningen, säger han.
Samtidigt tycker han också att kyrkan ska fundera över hur man ser på helandet i stort. Den moderna medicinen gör i dag att tidigare dödliga sjukdomar enkelt kan botas. Detta kan också ses som ett mirakel och Guds ingripande genom människan, menar Andersson.
”Alla är lite trasiga”
Så ställer han en mer filosofisk fråga: Vad innebär det egentligen att vara hel?
– En kyrka där människor är trasiga och sjuka är inte en misslyckad kyrka. Alla är dessutom mer eller mindre trasiga, och kyrkan är kallad att dela världens lidanden och samtidigt dela Jesus, säger han och fortsätter:
– Jesus säger i Matteusevangeliet att ”jag var sjuk, och ni besökte mig”. Han anklagar oss inte för att vi inte botade alla sjukdomar, och vi får aldrig tappa bort den här delen i hans undervisning.