Nyheter

Hemlösa får inte längre sova i S:ta Clara kyrka

Enligt försäkringsbolaget är de kulturhistoriska värdena är för höga för att kunna bedriva härbärge i kyrkan

Natthärbärge i S:ta Clara kyrka i Stockholm.
Natthärbärge får inte längre genomföras i S:ta Clara kyrka i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm får inte längre låta hemlösa sova i kyrkan över natten. Beslutet är fattat av kyrkorådet på inrådan av kyrkans försäkringsbolag, men de engagerade protesterar mot beslutet.

Nedanför änglastatyerna längst fram i kyrkan har det bäddats upp för natten med madrasser, kuddar och täcken. “Clara vintern” är det fyndiga namn som S:ta Clara kyrka använder då kyrkportarna öppnas upp i vinterkylan för de hemlösas skull i en verksamhet som funnits i ungefär tio års tid.

Men nu är det slut med härbärge i kyrkolokalen, efter ett beslut taget av kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen. Beslutet har tagits på inrådan av försäkringsbolaget Kyrkans försäkring som anser att kostnaderna skulle bli för stora ifall något skulle hända.

Hjälp till utsatta

I föreningen S:ta Clara, den EFS-förening som bedriver verksamheten, är man inte glada.

– Det är kallt ute och kyrkan är en tillflykt för många människor. Det här är ett av få tillfällen i veckan där de får sova ut ordentligt, säger Björn Alldén, ordförande i föreningen S:ta Clara kyrka.

Björn Alldén, ordförande föreningen S:ta Claras kyrka
Björn Alldén, ordförande föreningen S:ta Claras kyrka

Han förklarar att natthärbärget ses som en del av kyrkans diakoni och har svårt att förstå varför de inte kan fortsätta sin verksamhet. De har kyrkan öppen två nätter i veckan för dem som är i akut behov av tak över huvudet.

För tillfället har det satts ett maxtak på 31 personer, där även vaken personal finns på plats när kyrkan blir natthärbärge.

– Det är många som kommer till oss och behöver hjälp och många är otroligt tacksamma. Vi ställer naturligtvis krav på att man måste uppföra sig, säger Björn Alldén.

Men nu behövs snabbt ett nytt ställe att bedriva den här verksamheten på, efter beslutet att kyrkolokalen inte längre får användas.

Vill ha tid

Enligt Björn Alldén fick de beskedet bara med bara några dagars varsel och menar att de hade behövt mer tid för att hitta en annan lösning. De skulle också vilja ha en diskussion med försäkringsbolaget och gå igenom vad som skulle kunna göras.

– Vi menar att vi redan har en rigorös säkerhet i kyrkan. Vi har vaken personal på natten och det används inte el i onödan. Vi känner inte alls någon oro för att det finns en fara i detta, säger han.

Försäkringsbolag varnar

Det formella beslutet att stänga verksamheten i kyrkolokalen har tagits av domkyrkoförsamlingens kyrkoråd, den församling där S:ta Clara kyrka ingår.

Beth von Schreeb är ordförande i kyrkorådet och hon håller inte med om att informationen kom ut enbart med några få dagars varsel, utan hänvisar till att beslutet fattades av kyrkorådet den 14 december.

Charbel Ayoub, S:ta Clara
S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm.

– Det är kyrkorådet som fattat beslut utifrån att försäkringsbolaget sagt att de inte försäkrar kyrkan om det skulle inträffa något. Det är brandskyddet som inte är tillräckligt, säger Beth von Shreeb till Dagen.

– Utöver detta vill jag inte ge ytterligare information eftersom vi har en pågående dialog med S:ta Clara. Men kyrkorådet fattade beslutet, vi var rädda att något skulle hända.

Beth von Schreeb poängterar gång på gång att den verksamhet som bedrivs i S:ta Clara är fantastisk, men att beslutet att stänga ned kyrkolokalen fattades utifrån ansvarsfrågan om något skulle hända, i förlängningen handlar det om att visa omtanke och kanske till och med rädda liv.

Fakta: ”Clara vintern”

  • Clara vintern är namnet på S:ta Clara kyrkas natthärbärge.
  • Enligt ett beslut av domkyrko­församlingens kyrkoråd får verksamheten inte längre bedrivas i kyrkolokalen på grund av kostnader kopplade till försäkringen.
  • Verksamheten i S:ta Clara bedrivs av en EFS-förening inom ramen för domkyrkoförsamlingen.
Powered by Labrador CMS