Nyheter
Het debatt om att avsäga sig vigselrätten
ÖREBRO. Något som skapade en ordentlig diskussion på Evangeliska frikyrkans kongress var förslaget att EFK skulle avsäga sig sin vigselrätt. - Jag tycker att det här har blivit ett problem. Vi har mer blivit statens vigselförrättare än just pastorer, sa Øyvind Tholvsen i försvaret av sin och Erik Bryschkes motion.
En av endast tre motioner som i förväg kommit in till kongressen handlade om att EFK omedelbart borde avsäga sig sin vigselrätt. I den diskussion som på senare tid pågått kring samkönade äktenskap så har det börjat höjas fler och fler röster för att de kristna samfunden skulle avsäga sig rätten att juridiskt viga par.
Allt för att agera innan statens påbud att personer av samma kön måste få vigas om man som samfund ska få behålla vigselrätten.
- Men vi tycker att vi ska förekomma det pressmeddelandet. Vi ska inte behöva vänta till staten tar beslutet åt oss, utan här och nu ta beslutet att vi inte ska utföra statens uppdrag, menade Øyvind Tholvsen. Så som vårt samhälle ser ut i dag har vi en felaktig privilegierad ställning genom vigselrätten.
Ett motförslag
EFK:s styrelse gav som motförslag att man inte skulle ta beslut i den här frågan nu, utan samla till en diskussionsdag kring frågan, för att senare bestämma sig.
- Jag kan inte riktigt hålla med om argumenten i förslaget, sa styrelsens ordförande Stefan Swärd.
- Man säger att vi inte längre lever i en kristen enhetskultur, och att vi därför borde avsäga oss kopplingar till staten. Men det är länge sedan som Sverige slutade vara ett kristet land. Den här diskussionen borde förts för 50 år sedan. Givetvis ska vi markera vårt baptistiska arv och vår särart, men det finns väl ingen anledning att för mycket markera ett avståndstagande från övriga samhället.
Inlägg från olika konferensdeltagare tog sedan parti antingen för motionen eller för styrelsens förslag. Några menade att man som vigselförrättare får en stor möjlighet att möta människor som annars inte kommer till kyrkan, och att samtal i samband med bröllop är mycket värda. Andra trodde att man även fortsättningsvis skulle vilja vigas i kyrkan, trots att man skulle behöva gå till rådhuset först för att få det juridiskt bindande.
Daniel Råsberg från Ljungsbro betonade att grunden i frågan är förhållandet till staten.
- Jag tror att vi luras till att tro att vi är en del av folkkyrkan i Sverige. Jag tror att det är viktigt att vi bestämmer oss nu för att avsäga oss vigselrätten, eftersom det juridiska i vigseln har fått oss att ändra synen på vad en vigsel egentligen är.
Inlägget följdes av applåder.
När det var dags för beslut så fick kongressdeltagarna svara två gånger på frågan från ordföranden. Det var inte alldeles glasklart vilket förslag som fick flest bifall. När man svarat andra gången framgick det ändå att EFK inte var redo för att avsäga sig vigselrätten.
Øyvind Tholvsen var inte alltför nedslagen efter omröstningen.
- Jag hade givetvis hoppats att vi hade varit redo för ett beslut i frågan, men jag inser att vi kanske inte är det. Det var bra att det blev en ordentlig diskussion, men på kongressen om två år kan det vara för sent - då kanske staten redan tagit vigselrätten ifrån oss.