Nyheter
Het tv-debatt om sexköpslagen
Debatten i TV4 mellan två folkpartister i går kväll om sexköpslagen blev het. Cecilia Wikström kallade sin motståndare Alexander Bard för “kristofob” och omvänt menade schlagerartisten att riksdagsledamoten sätter sig på samhällets minsta.
I går kom rapporter om att Liberala ungdomsförbundet kan tänkas följa i Centerns ungdomsförbunds fotspår och föreslå ett avskaffande av sexköpslagen.
“Synen på försäljning och köp av sexuella tjänster förändras så sakteliga. Förhoppningsvis kan debatten snart flytta från prostitutionens varande eller icke-varande till att handla om hur man ska kunna utplåna trafficking samtidigt som man tillåter de människor som vill sälja sexuella tjänster”, skriver Per Pettersson, en av ledarna inom Luf Storstockholm, på sin blogg.
Frågan ska nu behandlas i Luf riks.
Även i moderpartiet Folkpartiet går debatten het kring det kontroversiella förslaget. I går kväll möttes Alexander Bard, FP-medlem sedan augusti förra året, och riksdagsledamoten Cecilia Wikström i en debatt i TV4:s Kvällsöppet.
– Den här lagen har funnits i tio år, den har inte fungerat som den var tänkt. Det här var bara en banal morallag från början, menade Alexander Bard.
– Den har i alla fall fungerat så bra att 200 torskar nästan som åkte dit på den här lagen 2008. Det tycker jag är en seger faktiskt, säger Cecilia Wikström.
Alexander Bard:
– Det som Cecilia representerar hör inte hemma i en modern lagstiftning och framför allt har det inte i en liberal agenda att göra. Det kallar jag för Folkpartiet moralisterna, och det är därför ungdomsförbunden nu börjar göra uppror. Varje människa måste få bestämma över sin egen kropp!
Cecilia Wikström fortsätter med att betona att människor inte är objekt och att sexköpslagen signalerar just detta i likhet med lagen som förbjuder barnaga. Att det fortfarande finns vuxna som slår barn säger inte att det ska vara lagligt.
– Det kommer att finnas torskar i fortsättningen också. Men sexköpslagen hämmar den så kallade frivilliga lilla prostitutionen som i sin tur göder den brottsliga.
Alexander Bard protesterar i det läget vilt och säger att “sexarbetarna” var emot den lagen från början.
– De hatar den här lagen i dag. De är de, samhällets minsta, som du sätter dig på.
– Ta det lite lugnt nu, Alexander Bard! Vad är sexarbetare för någonting. Ingen av de ungdomar jag möter drömmer om en framtid som prostituerad, säger Wikström.
– Det finns väldigt många människor som tycker om att sälja och som tycker om att köpa sex. Och det är var och ens fria val. Om man är liberal, och det är jag i alla fall, då anser man att varje människa har rätt att göra vad man vill och bestämma över sin egen kropp. Du anser att du med dina kristna moralvärderingar har rätt att sätta dig på andra människor och trycka på dem din värdering om att kroppen är något heligt som ska värnas på ett visst sätt.
– Vet du vad. Du har inte fattat är att sex är någonting som man ger och tar ömsesidigt. Det är inget man kan köpa sig.
– Vad är det för fel med att köpa och sälja saker. Handel är ju en briljant grej …
– Vet du en sak, att det bästa sexet är gratis.
Cecilia Wikström spänner ögonen i sin partikollega och kallar honom “kristofob".
Programledaren Lennart Ekdal bryter in och konstaterar kritiken mot det som kallas den frivilliga sexhandeln – att den i själva verket kanske inte är frivillig.
– Det finns tiotusentals sexarbetare som väljer att sälja sex därför att de tycker att det är ett bra alternativ. Vi måste respektera deras beslut, säger Bard.
Cecilia Wikström vill att övriga länder i EU ska kopiera den svenska lagen. Island och Norge är på väg och Wikström tror att fler länder följer.
Alexander Bard menar att tyskar och holländare skrattar åt lagen.
Lennart Ekdal undrar också om partiet verkligen rymmer en person med Alexander Bards åsikter.
– Han får så gärna vara med. Jag tror att en bred majoritet av Folkpartiets medlemmar inte håller med Alexander Bard utan värnar människovärde och människans värdighet, säger Wikström och försöker gå i takt med Ekdals ambition att runda av diskussionen.
Men ordet människovärde sätter fyr på Alexander Bard igen.
– Du ska inte prata om människovärde när det bara handlar om att tvinga in människor in i ditt sätt att se på människan! Människovärde är att varje människa får bestämma över sin egen kropp, säger Alexander Bard uppretat.
Biträdande programledaren Marcus Birro konstaterar, efter att Lennart Ekdal ändå fått slut på diskussionen, att han lika gärna kan lämna sin roll som “sidekick” i programmet.
– Om Alexander Bard får trampa på i de här stegen kan han ju ta över hela programmet helt själv. Hur ser du själv på den här frågan då?, frågar Ekdal.
– Jag har ju fallit in lite i närmast jättereligiösa värderingar. Så jag har lite svårt att se på människor som objekt och som en vara.
Men när han ska poängbedöma debattörerna blir ställningen ändå 1-1.
– Alexander Bard är ju väldigt högljudd och välformulerad, konstaterar Birro.