Nyheter

Historiskt beslut: Kvinnor får rösträtt i Vatikanens biskopsmöte

Ses som ett steg bort från en kyrka som styrs enbart av män - präster, biskopar och kardinaler

Publisert Sist oppdatert

Lekmän, alltså icke prästvigda kvinnor och män, görs för första gången till fullvärdiga ledamöter i påvens rådgivande biskopssynoder. Att även kvinnor nu får rösträtt i dessa inflytelserika möten är ”en milstolpe” i kyrkans pågående arbete med att lyssna in de troende, menar brittiska The Tablet.

Det var i onsdags som Vatikanen meddelade förändringarna, som innebär att närmare 25 procent av de röstberättigade ledamöterna framöver kommer att utgöras av personer som inte är biskopsvigda, varav hälften kvinnor.

Biskopssynoderna inrättades 1965, och används av påven som ett sätt att hämta in synpunkter på olika frågor genom framför allt sina biskopar runt om i världen. Synoden sammanträder vart tredje år, med extra synoder vid behov, och sammankallas av påven.

Kvinnor har tidigare deltagit i mötena som observatörer, rådgivare och sakkunniga. Men de har aldrig varit fullvärdiga medlemmar, med rätt att rösta om det slutdokument som påven brukar utgår från i sin officiella skrivelse om det ämne som synoden handlat om.

Nu ändras alltså detta. Dels kommer de religiösa ordnarna att representeras av fem ordenssystrar och fem ordensbröder som får rösträtt. Och dels kommer synoden att ta med ytterligare 70 ledamöter med rösträtt som inte är biskopar, varav hälften ska vara kvinnor.

Teologiprofessor Anna Rowlands.
Teologiprofessor Anna Rowlands.

Reformen kommer passande nog inför den biskopssynod kommande höst som handlar om hur kyrkan på ett bättre sätt kan spegla även lekmännen, alltså alla katoliker som engagerar sig i kyrkan utan att vara prästvigda. Mötet, som kommer pågå större delen av oktober, ingår i den ”synodala” process mot större transparens och öppenhet som påve Franciskus inledde för några år sedan.

– Glädjen kommer att bli stor efter dagens tillkännagivande om att synoden får en bredare delaktighet av även kvinnligt lekfolk, sa teologiprofessor Anna Rowlands, som hjälper till att organisera den förestående synoden, i onsdags till The Tablet.

– Det är en mycket välkommen förändring som kommer att bidra till arbetet med att förnya kyrkan i hennes mission.

Powered by Labrador CMS