Nyheter

Historiskt första böneutrop i Fittja genomfört

Några minuter innan klockan 1 på fredagseftermiddagen skrevs det historia i Sverige – då skedde det första böneutropet i landet. Många var glada, men det fanns också skeptiker.

###
Publisert Sist oppdatert

Den stora parkeringsplatsen framför moskén i Fittja, söder om Stockholm, var i princip helt full när böneutropet från minareten vid moskén började. Och under de minuter som utropet pågick skyndade människor in i moskén för att inte missa fredagsbönen. Men redan en timme innan fanns alla stora medier på plats för att bevaka händelsen.

Ismail Oktur, chef för moskébyggnaden i Fittja, fick bland annat svara på frågan om hur det kändes.

- Bra, men jag är otroligt trött. Jag har varit uppe hela natten och arbetat för att vi skulle kunna ha böneutropet, svarade han.

Han poängterade också att de inte vill störa människor som bor i närheten med böneutropen, men att de är viktiga för att människor ska bli påminda om att det är dags för fredagsbönen och att de ska ta sig till moskén.

- Alla andra böner kan man be var som helst, men fredagsbönen måste ske i moskén.

Om det var idel glada miner utanför moskén så var det lite mer blandade känslor bland de knappt 100 människor som hade tagit plats på en annan parkering, lite längre bort, med utsikt över moskéområdet.

En man sa att han i och för sig inte hade något emot det specifika böneutropet, men att han var orolig för att det skulle bli startskottet på en utveckling som han inte ville se. En kvinna menade samtidigt att böneutrop måste få vara en del av vårt mångkulturella samhälle och likställde det med klockringningar.

En man kallade böneutropet för "exotiskt" medan en kvinna konstaterade att det kändes som "sista dagen i Sverige".

När fredagsbönen var slut efter en dryg timme strömmade människorna ut från moskén igen. Ismael, en man i 50-årsåldern, visade stolt upp ett filmklipp med böneutropet på sin mobiltelefon som han spelade in strax innan han gick in i byggnaden.

- Det är jättestort, den här filmen kommer jag att spara.

En annan man, Hajrudin, valde en annan taktik. I stället för att stanna utanför för att lyssna på böneutropet gick han in för att få en bra plats i moskén.

- Man kan inte vara på två ställen samtidigt.

Sinan Baysal, talesperson för Islamiska kulturföreningen som äger moskén, konstaterade att det kändes bra med böneutropet, men att de ändå inte tänkte fira det på något speciellt sätt.

- Böneutrop är något som vi är vana vid från våra hemländer.

Powered by Labrador CMS