Nyheter

Historiskt när Antje Jackelén talar på Nyhemsveckan

Daniel Alm: Att jag har bjudit in henne handlar inte om att hon ska få oss att byta åsikt

Nyhemssskylten. Infälld bild på Antje Jackelén.
Antje Jackelén kommer att delta på Nyhemsveckan i sommar.
Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, kommer att tala på Nyhemsveckan i sommar. Beskedet har väckt reaktioner, men pingstledaren Daniel Alm betonar vikten av att samfunden håller ihop när samhället blir allt mer sekulariserat.

– Alla vet att det skiljer mycket mellan oss och Svenska kyrkan, men vi behöver ha goda relationer med varandra, säger han till Dagen.

Nyhemsveckans förmiddagsmöten bjuder på en rad olika talare. De flesta är profiler inom pingströrelsen. Men på midsommaraftonen är det Antje Jackelén som medverkar. Därmed skrivs också historia – ingen biskop i Svenska kyrkan har tidigare medverkat på konferensen.

– Hon var bokad redan för två år sedan, men då kom pandemin i vägen, berättar Daniel Alm som bland annat har samarbetat med ärkebiskopen i Sveriges kristna råd och som också dialogpredikade med henne i Uppsala domkyrka i samband med reformationsjubileet 2017.

Daniel Alm predikar vid Pingst pastor 2022.
Daniel Alm bjöd personligen in ärkebiskop Antje Jackelén.

Pingstledaren ger en historisk bakgrund till att han personligen bjöd in Antje Jackelén till Nyhemsveckan.

– Överallt där pingströrelsen finns i Sverige finns också Svenska kyrkan och även om vårt samarbete har varit både bättre och sämre så har vi alltid levt i samspel med varandra, säger han och tillägger att samhället har förändrats enormt mycket – bland annat i form av en marginalisering av trossamfunden.

– Man kan säga att vi får finnas, men inte synas. När det gäller oss i pingströrelsen uppfattas vi dessutom allt oftare som en sekt.

Inte överraskad av kritiken

Daniel Alm konstaterar att det finns röster inom pingströrelsen som argumenterar för att församlingarna bör dra sig undan och inte beblanda sig med det sekulära samhället när kritiken är hård.

– Men jag tänker tvärtom. Vi behöver engagera oss i samhället och även i ekumeniken. Man botar inte sekularism med sekterism.

Dialogpredikan mellan Antje Jackelén och Daniel Alm 29 maj 2017.
Dialogpredikan mellan Antje Jackelén och Daniel Alm i Uppsala domkyrka den 29 maj 2017.

Efter beskedet att Antje Jackelén ska tala på Nyhemsveckan har det framförts kritik i sociala medier mot beslutet. Daniel Alm är inte överraskad.

– Ärkebiskopen är en profilerad person och jag inser att hennes medverkan ställer frågor. Att jag har bjudit in henne handlar dock inte om att hon ska få oss att byta åsikt, eller att vi ska få henne att byta åsikt. Alla vet att vi tycker olika i många frågor, bland annat har vi inte samma syn på dopet. Men vi har samma urkunder och våra kyrkor har en lång historia där våra vägar har korsats och jag hoppas att det här utbytet kan skicka en positiv signal om samverkan.

“Vi ber tillsammans”

Antje Jackelén, som går i pension senare i år, säger i en skriftlig kommentar till Dagen att hon ser fram emot att besöket på Nyhemsveckan.

“Det ekumeniska samarbetet har blivit allt viktigare och allt mera självklart. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi bär utmaningar och svårigheter tillsammans, vi ber tillsammans och vi bär gemensamt ett kristet vittnesbörd i vårt samhälle.”

Precis som Daniel Alm lyfter hon fram samarbetet inom ramen för Sveriges kristna råd samt dialogpredikan i Uppsala domkyrka för fem år sedan – den gången var det hon som stod som värd.

“Det var både glädjande och uppskattat. Mot den bakgrunden var det lätt att tacka ja till inbjudan att vara i Mullsjö på midsommarafton. Jag ser fram emot att hålla ett bibelstudium då.”

Fakta: Nyhemsveckan 2022

  • Arrangeras av Föreningen Nyhemsveckan den 17–26 juni. Tema: För en ny tid. Talare: Daniel Alm, Olof Edsinger, Angela Gaeta (Österrike), Øystein Gjerme (Norge), Ruth Hasselgren, Antje Jackelén, Ellen Lorentzon, Joakim Lundqvist med flera.
Powered by Labrador CMS