Nyheter
Hjälp till uteliggare blir avdragsgill
Regeringen föreslår en utvidgning av avdragsrätten för gåvor. Syftet är att fler givare ska kunna göra skatteavdrag för sina gåvor. – Förhoppningsvis innebär det här ett lite mjukare, varmare Sverige, säger KD-ledaren Göran Hägglund, till Dagen.

Alliansregeringens förslag innehåller två delar. Dels handlar det om att begreppet ”hjälpverksamhet bland behövande” ska ändras till ”social hjälpverksamhet”. Det innebär att gåvor till fler stiftelser, föreningar eller registrerade trossamfund blir avdragsgilla, till exempel om pengarna används till mat och husrum för uteliggare, olika aktiviteter för asylsökande och hjälp till vissa funktionshindrade.
Idrott och kultur
Dels handlar förslaget om att jämställa skattereglerna för stiftelser med dem som gäller för ideella föreningar och registrerade trossamfund. Därigenom kommer stiftelser att kunna gynna fler typer av allmännyttiga verksamheter som bedrivs ideellt, till exempel idrott, kultur och religionsutövning.
– I grund och botten vidgar vi kriterierna för stiftelserna som är skattebefriade genom att ändra i stiftelselagstiftningen. Och som en konsekvens av den förändringen ändrar vi även kriterierna som handlar om vilken typ av hjälpverksamhet som ska vara avdragsgill, säger socialminister Göran Hägglund.
– Det är framför allt det senare som kommer att spela en stor roll för dem som redan ger, eller dem som skulle vilja ge, pengar.
Vissa grupper
När lagrådsremissen, som ligger till grund för regeringens förslag, presenterades i våras förklarade Bengt Doyle, auktoriserade revisor och stiftelseexpert på revisionsföretaget PwC, konsekvenserna.
– Förslaget innebär en ökad möjlighet att ge vissa grupper av personer stöd, bland annat funktionshindrade, hemlösa, socialt utsatta, asylsökande, kroniskt sjuka och personer med stor försörjningsbörda, utan att någon individuell prövning av den ekonomiska situationen behöver göras.
Begränsat skattskyldiga
Han poängterade också att förslaget i lagrådsremissen innebär att fler stiftelser i framtiden kommer att bli betraktade som allmännyttiga, eller begränsat skattskyldiga, vilket innebär att de bara beskattas för fastighets- och rörelseinkomster.
– Framöver kommer med andra ord en stiftelse som bedriver religiös verksamhet att, i likhet med föreningar och trossamfund, kunna betraktas som allmännyttig. Dessutom kommer stiftelserna i framtiden att kunna dela ut anslag till bland annat religiös verksamhet utan att drabbas av beskattning.
Byråkratiska och svårtolkade
Dagens skatteregler har ansetts vara allt för byråkratiska och svårtolkade. Med det nya förslaget vill regeringen åtgärda problemen. Dessutom menar Göran Hägglund att det handlar om en principiellt viktig fråga.
– Under decennier har det offentliga i Sverige likställts med samhället. Jag vill vidga samhället till att även omfatta familjer, föreningar, kyrkor med mera. Det som brukar kallas det civila samhället är en omistlig del av vårt land och den här förändringen innebär ytterligare en liten pusselbit för att förändra samhället.
”Social hjälpverksamhet”
Genom att granska stiftelsers verksamhetsbeskrivningar och söka på vissa nyckelord som ”kultur”, ”konst” eller ”idrott” har stiftelser som har goda möjligheter att omfattas av de utvidgade ändamålskraven identifierats. Skattebortfallet beräknas bli cirka 150 miljoner kronor per år. Däremot har inte någon kostnad fastställts för utvidgningen av avdragsrätten för gåvor genom det nya begreppet ”social hjälpverksamhet”.
– Det beror bland annat på vilka organisationer som vill registrera sig som gåvomottagare och om organisationerna ändrar sina verksamhetsinriktningar, säger Göran Hägglund.
Enligt regeringens förslag kommer lagändringen att träda i kraft vid årsskiftet.