Nyheter

Höga elpriser kan stänga svenska kyrkor i vinter

”Om någon vill ha en begravning eller vigsel kan man värma upp kyrkan tillfälligt” säger fastighetschefen Nils-Urban Råwall i Anderslövs församling.

Publisert Sist oppdatert

Priset på el har varit rekordhögt i delar av Sverige under augusti. Det kan tvinga kyrkor till tuffa beslut i vinter – som att stänga dem helt under en period.

– Kostnaderna drar iväg oerhört mycket. Församlingsledningar måste fundera på detta, säger Sven-Gunnar Hultman, pastor i Grindtorpskyrkan i Täby.

Redan förra vintern gjorde högre energipriser än normalt att kyrkor tvingades stänga temporärt runt om i landet, däribland i Anderslövs församling i Skåne som stängde sju av sina åtta kyrkor i februari. Därefter bröt kriget i Ukraina ut som nu har lett till ytterligare höjda kostnader – inte minst sedan gasledningen Nord Stream 1 slogs av från Ryssland förra veckan. Dessutom kom beskedet att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 måste stänga i minst tre månader för reparation.

Allt som allt pekar det mesta mot en sak: att det kan bli dyrare att värma upp sitt hus i vinter. Under augusti slogs prisrekord för el i mellersta och södra Sverige.

För kyrkorna kan detta få stora konsekvenser. I Malmö pastorat är elpriserna inte det avgörande eftersom de hann binda sitt elavtal i tid, säger fastighetschefen Nils-Urban Råwall.

– Däremot är det flera av våra kyrkor som värms upp av gas. Där har gaspriset varit fyra gånger högre än normalt, säger Nils-Urban Råwall.

Kan värmas upp tillfälligt

Just nu diskuterar pastoratet olika lösningar, där en kan vara att låta kyrkor som används i mindre utsträckning slå igen kyrkportarna ett tag.

– Att vinterstänga kyrkor är inte helt ovanligt på landsbygden. Vissa kyrkor kan vi inte stänga, men på andra platser kan ett arbetslag ha mer än en kyrka som de använder. Då kan vi kanske under de kallaste månaderna koncentrera verksamheten till en kyrka, säger han.

– Om någon vill ha en begravning eller vigsel kan man värma kyrkan tillfälligt, säger han.

Nils-Urban Råwall, fastighetschef på Svenska kyrkan i Malmö.
Nils-Urban Råwall, fastighetschef på Svenska kyrkan i Malmö.

Köpt in en kamin

Förutsättningarna för hur kyrkorna klarar höjda energipriser skiljer sig kraftigt åt, beroende på uppvärmningssätt, avtal och fastigheter. I Rockneby i Småland har församlingen Klippan, en del av den internationella församlingsrörelsen Newfrontiers, nyligen byggt en ny kyrkobyggnad där de bland annat har satt solceller på taket.

– Vi har också köpt in en kamin som vi ska placera i kyrkan, där vi kan elda med ved, berättar Ellen Adolfsson, som är kassör i församlingen.

Ellen Adolfsson, kassör i Klippan Rockneby.
Ellen Adolfsson.

Att sänka temperaturen eller att värma upp kyrkan enbart för specifika tillfällen är andra lösningar som Klippan kan komma att titta på. Däremot tror hon inte att det kommer att påverka verksamheten i kyrkan.

– Nej, jag tror nog att det kommer att fortsätta som vanligt.

“Hade inte gått ihop”

Hur är beredskapen hos församlingarna för en kostsam vinter? Sven-Gunnar Hultman, som är pastor i Grindtorpskyrkan i Täby, uppmanar alla med ansvar för elkostnader att sätta sig ner och gå igenom läget så snart som möjligt.

– Det är inte alltid som församlingsledningar har full koll på det. Men om man har ett rörligt elavtal och direktverkande el eller ventilation som drar mycket, då kommer kostnaderna att dra iväg oerhört mycket, säger han.

Sven-Gunnar Hultman, pastor i Grindtorpskyrkan i Täby.
Sven-Gunnar Hultman.

Hans egen församling satte in luftvärmepumpar för ett tag sedan och kommer därför att kunna spara in på uppvärmningskostnader. De har också stängt av ventilationen tidvis och bundit elavtalet.

– Annars hade ekonomin inte gått ihop, det hade kunnat handla om flera hundra tusen i extra utgifter i värsta fall, säger han.

Både Sven-Gunnar Hultman och Ellen Adolfsson betonar att det inte bara är kostnaderna för kyrkorna som behöver räknas in, utan även för medlemmarna själva. Om priserna stiger både för givarna och kyrkorna kan det bli svårare att finansiera verksamheten.

– I allra värsta fall kan det leda till anställda får sluta i församlingar som annars är välskötta, säger Sven-Gunnar Hultman.

Fakta: Energipriser

  • Sverige är indelat i fyra olika elområden med olika priser: S1 (Luleå), S2 (Sundsvall), S3 (Stockholm) och S4 (Malmö).
  • Under augusti har priset var rekordhögt i Stockholmsområdet och Malmöområdet, och även andra delar av landet har haft högre priser än normalt.
  • Regeringen har föreslagit ett kompensationspaket på upp till 90 miljarder kronor för dem som drabbats av prishöjningarna.
  • De höga priserna beror bland annat på de “höga gaspriserna i Europa, överföringsbegränsningar i det svenska elnätet samt tillgänglighet i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft”. Källa: Energikonsumentbyrån.
Powered by Labrador CMS