Nyheter

Hon är ateist och kampanjar i kyrkovalet

Det handlar om att vara trygg med vilka värderingar de förtroendevalda har, menar Anna Wallentheim (S).

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna Wallentheim är öppen med att hon inte tror på Gud. Samtidigt är hon kampanjarbetare i kyrkovalet, och motiverar det med att värderingar är viktiga.
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna Wallentheim.
Publisert Sist oppdatert

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna Wallentheim är öppen med att hon inte tror på Gud. Samtidigt är hon kampanjarbetare i kyrkovalet, och motiverar det med att värderingar är viktiga.

Måste man vara kristen för att engagera sig i kyrkovalet? Frågar du Anna Wallentheim, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, är svaret nej.

Hon är vice valledare i Hässleholm och kämpar för att Socialdemokraterna ska få så många röster som möjligt. Hon har också gett sig in i debatten om kyrkovalet på Norra Skånes debattsida där hon svarar på frågan varför ett politiskt parti vill bestämma över Svenska kyrkan.

Är inte troende

“Jag är en dem som inte är döpt. En av dem som är inte är konfirmerad. En av dem som inte är troende”, skriver hon när hon berättar om sin relation till Svenska kyrkan.

“Men trots detta är jag en av dem som spenderat otroligt mycket tid i kyrkan och som under min uppväxt var och varannan söndag befann mig i olika kyrkor och församlingar för att sjunga.”

Hon skriver att kyrkobyggnaderna är en plats där hon finner ro och att hon är otroligt tacksam för att de även finns till för henne som inte är troende.

Kyrkopolitik är politik

I sitt debattinlägg är hon tydlig med att kyrkopolitik har med vanlig politik att göra. Som exempel tar hon upp frågor som jämställdhet i kyrkan, kyrkans arbetsgivaransvar samt vikten av att förvalta kyrkans tillgångar när det gäller skog och fastigheter. Här menar hon att Socialdemokraternas värderingar är viktiga, hon lägger också till att det handlar om människovärdet och synen på kön, sexuell läggning och hudfärg.

“Också en medlem som inte har en regelbunden kontakt med kyrkan ska vara trygg med vad de förtroendevalda står för”, skriver hon.

Varnar för andra

Samtidigt som Anna Wallentheim talar sig varm för Socialdemokraterna varnar hon också för att andra krafter vill ta över kyrkan, utan att nämna dem vid namn. Att hon varnar för högerpopulism får väl ses som en känga till SD. Men i debattartikeln hävdar hon också att det finns församlingar i Svenska kyrkan som väljer att vara stängda, församlingar dit kvinnliga präster inte är välkomna och där samkönade par inte tagits emot väl.

Vilka församlingar det rör sig om eller hur pass omfattande de här problemen skulle vara går hon inte in närmare på, men det är i alla fall problem som ytterst sällan blir omskrivna. Hon avrundar sin debattartikel med att skriva under med sitt eget namn, samt “är varken döpt eller troende men med engagemang för kyrkopolitiken.”

Fakta: Kyrkovalet

  • På söndag är det kyrkoval, det vill säga Svenska kyrkans interna val.
  • Tre politiska partier ställer fortfarande upp i valet, S, SD och C.
  • Deras närvaro är en av de stora frågorna i valet, då övriga anser att kyrkan bör vara fri från partipolitisering.
Powered by Labrador CMS