Nyheter
Hon blir ny kaplan i riksdagen
EFS-chefen Mia Ström börjar som kaplan i kristna riksdagsgruppen i höst

– Ett hedrande uppdrag, säger EFS Sverigechef Mia Ström, som ersätter Gita Andersson som kaplan.
Mia Ström delar uppdraget som kaplan för kristna riksdagsgruppen med pingstpastorn Niklas Piensoho. De alternerar som ledare för de andakter som hålls för riksdagens kristna ledamöter.
Mia Ström ersätter prästen Gita Andersson, som avtackades när riksdagsterminen slutade. Den nyutnämnda kaplanen är präst och kom in i EFS-sammanhang redan i tonåren.
– Jag är uppväxt i Spånga. Via konfirmationen lärde jag känna “Kistaprästen” Stig Jonsson som då kom från Etiopien där han verkat som missionär. Jag var med när Akallakyrkan byggdes som en samarbetskyrka, och var kvar där hela tonåren.
“Meningsfullt och roligt”
Senare har Mia Ström bland annat arbetat som präst på Lidingö och som distriktsföreståndare för EFS Mittsverige. Just nu är hon chef för Sverigeavdelningen i EFS. Arbetet som kaplan kommer hon att utföra vid sidan av sin ordinarie tjänst.
– Det är ett uppdrag, inte en tjänst. Jag känner mig hedrad över uppdraget, det känns meningsfullt och roligt, säger hon.
I uppdraget ingår förutom att leda andakter att finnas tillgänglig för förbön och samtal.
Äldsta föreningen
Gruppen som kommer på andakterna kan variera i storlek, det kan vara alltifrån ett tiotal till uppåt 25 personer, berättar Mia Ström, som redan har hunnit hålla en andakt i riksdagsgruppen. Kristna riksdagsgruppen är en förening som bildades 1904, men som haft en föregångare redan 1888. Den är därmed riksdagens äldsta förening.
Går det att lägga partipolitiken åt sidan när man möts i gruppen?
– Ja, partipolitiken – absolut! Man pratar inte partipolitik i gruppen, utan det är en plats där man samlas som kristna bröder och systrar och som människor, säger Mia Ström.
Just nu finns alla partier representerade i gruppen.
Ett utsatt arbete
– Det är ganska unikt att alla partier finns med. Det är en välsignelse. Man är förenad i tron, det är väldigt fint.
Politiker kan vara ganska utsatta i dag, tror hon.
– Politikerföraktet grundar sig i många saker, bland annat beslut som människor inte förstår och tycker är idiotiska. Politikerna blir utsatta för förakt just för att de är politiker.
Mia Ström ska ha sin första andakt som kaplan efter sommaren. Då är Sverige mitt i en valrörelse. Hon har än så länge inte bestämt vad andakten ska innehålla, men tankarna på andakten finns redan nu “någonstans i bakhuvudet”, säger hon.
Men först är det semester, och då ska familjen bland annat på cykelsemester och måla om ett hus. Barnbarnsbesök finns också inplanerade. Mia Ström hoppas som många andra på fint väder.
– Det behöver inte vara 32 grader varmt – men lite lagom varmt vore det trevligt, säger hon med ett skratt.