Nyheter

Hotbild gör att 150 kristna lärare i Sverige samlas på hemlig plats

Varken dag eller plats för studiedagen med 150 personer offentliggörs. “Vi behöver vara visa i den här frågan”.

Anställda vid fem kristna skolor träffas för en gemensam studiedag.
Publisert Sist oppdatert

När personal vid fem kristna Stockholmsskolor möts i veckan är det i en anda av tillförsikt. Samtidigt finns en oro för hot. Varken dag eller plats för studiedagen offentliggörs, för att samlingen med 150 kristna inte ska locka till sig onödig uppmärksamhet.

– Det är inte bara kyrkor som behöver tänka till kring sin säkerhet, utan också vi behöver vara visa i den här frågan, säger Timoteus Lind, rektor för Stefanskolan och Johan Movingers gymnasium.

Omkring 150 anställda vid fem kristna skolor i Stockholm och dess kranskommuner träffas för en studiedag – Kristna skolan, Källskolan, Stefanskolan, Mikaelskolan och Johan Movingers gymnasium.

– Vi rektorer träffas regelbundet sedan en tid tillbaka och har känt en längtan efter större gemenskap, både mellan våra lärare och våra elever, säger Timoteus Lind till Dagen.

– Vi kände att det var viktigt att manifestera att vi står tillsammans kring en gemensam vision, som inte är att tjäna pengar utan att skapa fantastiska skolor med en kristen värdegrund.

Att skolorna inte vill skylta med sin samlingsplats har inte omedelbart med den höjda terrornivån att göra, menar Timoteus Lind.

– Alla kristna samlingar bör enligt Säpo höja beredskapen, och också vi måste tänka så. Det är något som kommit smygande.

På tårna gentemot myndigheterna

Bortsett från den yttre hotet, finns även en fortsatt politisk skepsis mot konfessionella friskolor. Detta trots att förslaget om införa ett etableringsstopp för konfessionella friskolor skrotades förra året.

Timoteus Lind
Timoteus Lind.

– Även om just det politiska utspelet föll, så är det sådant som vi levt med i 30 år, och en påminnelse om att vi lever i ett land som är extremt när det handlar om livsåskådning, säger Timoteus Lind.

Han exemplifierar med en kristen friskola som nyligen fick en oanmäld påhälsning av Skolinspektionen.

– Inspektörerna frågade en flicka på lågstadiet hur jorden blev till. När hon sa att Gud skapat världen vände de sig till rektor och andra lärare för att fråga hur en elev kunde ha den här ovetenskapliga synen. Så även om vi lever i en sekulär stat är skolans värdegrund utpräglat ateistisk.

Förra året slog Kammarrätten fast att evolutionsteorin som vetenskap inte får ifrågasättas eller problematiseras i skolan, vilket Dagen skrev om. Ändå finns en utbredd kritik bland i synnerhet troende elever mot evolutionsteorin ända upp i gymnasiet, avslöjade Sydsvenska Dagbladet tidigare i år.

Timoteus Lind ser inte någon konflikt mellan hur skapelseberättelsen och evolutionsteorin framställs i kristna skolor.

– Det är en icke-fråga. I biologin undervisar vi i evolutionsteorin och på kristendomen läser vi Bibeln.

Ökat söktryck

I sin årsrapport för 2022 konstaterade Skolinspektionen att de konfessionella skolorna hade färre behöriga lärare än genomsnittet, och att det ibland fanns risk för oklara gränsdragningar mellan skola och församling.

Samtidigt har skolorna många nöjda elever. Det är något som de fem kristna skolorna i Stockholmsregionen märker av, inte minst genom att fler föräldrar ställer sina barn i kö till skolorna.

– Dessutom ser vi att alltfler duktiga kristna pedagoger söker sig till de kristna skolorna. Många tycker att det är skönt att inte behöva dölja att de ha en kristen tro, säger Timoteus Lind.

Bön och lovsång

Nyligen hölls en bönedag för kristna skolor i S:ta Clara kyrka. Även studiedagen för de fem Stockholmsskolorna inleds med bön och lovsång.

– Vi kommer att utbyter erfarenheter, tala om hur vi gör med de konfessionella inslagen vi har och om framtida samarbeten, och ställa oss frågan vad det betyder att vara en kristen skola i dag, säger Timoteus Lind.

– Som vi ser det kan vi erbjuda en lösning på det stora problemet Sverige har med existentiell ohälsa. För att må bra behöver en ung människa en mening, ett sammanhang och ett hopp, och allt det kan vi erbjuda. I en tid där självbilden baseras på sociala medier och yta så kan vi också förmedla Guds kärleksfulla syn på oss människor.

Powered by Labrador CMS