Nyheter

Inbrott tvingar kyrkor i Karlskrona att pausa hjälp till flyktingar

“Vårt sätt att möta ukrainska flyktingar som kommer till Sverige med värme och medmänsklighet”

Ukrainska flyktingar på väg mot väntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona.
Ukrainska flyktingar på väg mot väntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona.
Publisert Sist oppdatert

Kyrkorna i Karlskrona tvingas pausa sin insamling av förnödenheter till ukrainska flyktingar på grund av flera inbrott.

– Tråkigt att inte längre kunna ge flyktingarna ett trevligt välkomnande, säger vikarierande kyrkoherden Göran Eckerdal.

Containern i färjeterminalen i Karlskrona, där de insamlade förnödenheterna förvaras i väntan på att delas ut till flyktingarna, gapar tom.

– Förmodligen har någon eller några tagit reda på koden till låset och på så sätt kunnat tömma containern på allt innehåll, berättar Göran Eckerdal för Dagen.

Under några sommarveckor är han vikarierande kyrkoherde i Lyckå församling i Karlskrona. Inbrotten har skett vid några olika tillfällen, och till slut bestämdes att göra en paus i insamlingsverksamheten.

– Det kommer inte lika många flyktingar med färjorna nu som tidigare. Men det är ändå trist att tvingas pausa detta på grund av stöld, säger han.

Bakom insamlingen står ett flertal kyrkor i Karlskrona i samarbete med Röda korset och Rädda barnen. I ett tält där färjorna lägger an har frivilliga välkomnat flyktingarna till Sverige.

– Vi ser det som ett sätt att visa medmänsklig värme och omtanke om människor på flykt undan ett hemskt krig. Ett vänligt ansikte när de anländer till Sverige helt enkelt, förklarar Göran Eckerdal.

Hygienartiklar som tandkräm och tvål, nappar, barnmat, godis och andra förnödenheter har delats ut till flyktingarna som stannat en stund och tacksamt tagit emot hjälpen.

– Butiker och vanligt folk har med glädje skänkt varorna. De har gett av sina egna tillgångar för att göra livet lite drägligare för människor som tvingats lämna sitt eget land.

Kan få konsekvenser

Enligt Göran Eckerdal är det inte det ekonomiska värdet av varorna i sig som är den största förlusten. Utan något som går betydligt djupare:

– Att förnödenheterna är borta är förstås inte bra. Men värre är att hjärteomsorgen om andra kan ha fått sig en törn. Många som skänkt kanske tänker: “Min insats nådde inte fram. Jag ska nog inte ge mer.”

Och om människor börjar tänka så, kan det få konsekvenser på längre sikt som är betydligt allvarligare, menar han.

Hur länge kommer ni att göra uppehåll med insamlingen?

– Det är inte bestämt i nuläget. Jag är kvar här ett par veckor ytterligare. Andra krafter får göra en utvärdering och se om det är möjligt att köra i gång igen.

Powered by Labrador CMS