Nyheter

Indonesien hoppas mycket på nya presidenten

Kristna i Indonesien hoppas mycket på landets nya president, Joko Widodo. I sitt första tal till nationen lyfte han fram landets kristna minoritet.– Så här långt verkar folk lita på honom, säger Elin Hammarberg, Frälsningsarmén i Indonesien.

Joko Widado.
Joko Widado.
Publisert Sist oppdatert

Joko Widodo, kallad Jokowi, ser sig själv som en inhemsk reformator mer än en internationell statsman. Under sina sju år som borgmästare i Surakarta genomförde han ett antal reformer som gav eko i hela landet. Som guvernör i Jakarta såg han till att sluminvånarna fick möjlighet att flytta till andra bostäder. Han genomförde även ett antal hälsoreformer i de båda städerna.

Muslimsk dominans

Indonesien är ett land med muslimsk dominans där de kristna ofta har blivit förföljda och utsatta för attentat, men som nu ser ljusare på framtiden, uppger Mission Network News på sin hemsida. Widodo har sagt att intoleransen mot människors olikheter är ett av det indonesiska samhället största problem.

Joko Widodo är Indonesiens första president som inte har en bakgrund inom politik eller militärtjänst. Han växte upp i slummen i Java och för att kunna betala skolgången började han som tolvåring att arbeta i pappans möbelverkstad.

Hälsning till landets kristna

I sitt första tal till nationen, som president, erkände han de kristna som en närvarande grupp i landet. Han inledde talet med en muslimsk hälsning men gav en speciell hälsning till sina kristna landsmän.

– Jag vill hälsa mina kristna landsmän och säga, Gud välsigne er. Jag är muslim men jag är ledare för alla medborgarna i landet, sa president Joko Widodo.

Enligt indonesisk lag är de kristna en av sex religioner som ska skyddas. Bruce Allen, från Mission Network News, säger att indonesiska troende nu hoppas att presidenten ska skapa tolerans och acceptans för de religiösa minoriteterna.

Fortsatt arbete mot korruption

Elin Hammarberg som arbetar för Frälsningsarmén i Indonesien berättar att den nye presidenten verkar ha valt en ministerkår utan att titta på deras religionstillhörighet. Han har även tagit bort den tidigare obligatoriska uppgiften om att religionstillhörighet ska anges på id-korten.

– Det som hörs i debatter och som många förväntar sig av honom är ett fortsatt arbete mot korruption, säger Elin Hammarberg.

– Förhoppningarna hos de kristna är nog att presidenten ska kunna stoppa motsättningar mellan kristna och muslimer och stävja underblåsandet av konflikter.

Powered by Labrador CMS