Nyheter

Inget krav på vaccinpass i kyrkan – om man håller avstånd

SKR välkomnar Folkhälsomyndighetens besked om att kyrkor kan slippa vaccinpass vid gudstjänster

Krav på vaccinationsintyg för gudstjänstbesökare riskerar att kränka integriteten och rätten att gå i kyrkan. Det menar Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR).
Efter kritiken från kyrkorna backar nu Folkhälsomyndigheten (FHM) om vaccinpass för att gå till kyrkan. Sofia Camnerin (bilden) generalsekreterare vid Sveriges kristna råd (SKR) är nöjd efter tisdagseftermiddagens möte med FHM.
Publisert Sist oppdatert

SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin är nöjd efter mötet tisdag eftermiddag.

– Folkhälsomyndigheten lovade att ta mer hänsyn till trossamfundens särskilda status och funktion, säger hon.

Folkhälsomyndighetens besked att vaccinpass ska införas för evenemang som samlar mer än 100 personer har fått stark kritik från Sveriges kristna råd (SKR) liksom från enskilda gudstjänstbesökare och kristna ledare. “En gudstjänst bör inte kombineras med en id-kontroll – man ska inte behöva vara kontrollerad av statens öga när man närmar sig Gud”, skrev Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand i en debattartikel i Dagen.

Får använda alternativa medel

På tisdagseftermiddagen möttes representanter för Folkhälsomyndigheten, SKR, muslimska samfund och ett hinduistiskt samfund. Då framkom att kyrkor och samfund i stället för vaccinpass kan få använda alternativa medel att upprätthålla smittsäkerhet.

– Man behöver inte ha vaccinpass om man säkrar upp avstånd mellan sällskap. Sällskapen får vara på högst 8 personer och det ska vara en meter mellan varje sällskap. Som arrangör ska man fortsätta att informera om hur man håller avstånd, liksom att informera om övriga restriktioner som ligger kvar, som att tvätta händerna, säger Sofia Camnerin.

Är du nöjd med mötet och med beskedet?

– Ja. Det var en stor uppställning från Folkhälsomyndigheten där bland andra Anders Tegnell medverkade.

Sofia Camnerin säger att SKR under mötet var tydliga med att de ser att religionsfriheten kan vara hotad.

– Från myndigheternas sida har man sagt att man kan göra inskränkningar i mötesfriheten. Men detta är ett trubbigt verktyg och det vet de om. Vi har sagt att detta inte är träffsäkert.

– De förstod också vår kritik om att religionssamfunden har osynliggjorts i förslagen och vid presskonferenser. De lovade att nämna trossamfunden i fortsättningen och att ta hänsyn till trossamfundens särskilda status och funktion.

Ska ut på remiss

Förordningen som ska träda i kraft 1 december finns redan, men förslagen ska nu ut på remiss. Svaren från remissen kommer in under morgondagen.

– Vi ställde också frågor om vad som händer om det kommer strängare restriktioner. Där svarade FHM att det kan komma fler restriktioner, men de lovade att då föra en dialog med oss, säger Sofia Camnerin.

Välkomnas även av muslimer

Muslimska företrädare har i medier uttryckt viss förståelse för vaccinpass. Men även de muslimska och hinduiska representanterna välkomnade beskedet att avstånd kan användas i stället för pass, berättar Sofia Camnerin.

– Muslimerna berättade att de skulle vara tvungna att ställa in fredagsbönen om vaccinpass infördes. Många muslimer arbetar på fredagen som är den dag de går till moskén. De har kanske bara en timme på sig för fredagsbönen, och att då kolla pass skulle inte hinnas med. Så de välkomnar mer avstånd.

Men det finns också kristna som gärna ser vaccinpass – finns det kyrkor som ändå kommer att kräva vaccinpass?

– Det kan man inte utesluta. När det handlar om konserter och liknande kanske man tycker att detta är att föredra. Samtidigt tycker jag att vi nu i kyrkorna har en vana av att säkra avstånd mellan grupper, säger Sofia Camnerin.

Powered by Labrador CMS