Nyheter

Initiativtagare till Mitt kors lämnar kyrkan

Prästen och kyrkopolitikern Johanna Andersson har begärt utträde ur Svenska kyrkan. Hon gör det med en rejäl bredsida mot kyrkans ledning, främst utifrån hur de valt att agera i samband med kampanjen Mitt kors.

Prästen Johanna Andersson lämnar Svenska kyrkan.
Publisert Sist oppdatert

Å ena sidan, en Facebook-kampanj där över 6 000 personer anslutit sig för att visa upp sig själva med ett kors. Detta för att visa sympati med förföljda kristna.

Å andra sidan, ett inomkyrkligt gräl – där syftet med kampanjen ifrågasätts för att den riskerar att ställa olika grupper mot varandra, främst kristna mot muslimer.

Infekterat

Åsikterna om Mitt kors-initativet är många, och debatten är i full gång, i tidningar och på sociala medier. Inte blev det hela mindre infekterat när en av de tre initiativtagarna till Mitt kors, Johanna Andersson, i söndags meddelade att hon väljer att lämna Svenska kyrkan i protest. Hon gjorde det genom att skriva ett inlägg på sin blogg, som sedan också publicerades av Expressen, med svidande kritik mot kyrkoledningen.

– Till sist har jag fått nog. Svenska kyrkans förenklade ställningstaganden i komplexa sakpolitiska frågor har länge utgjort en källa till djup besvikelse. Också de ständiga utfallen mot Israel från kyrkans ledning har varit en prövning. Men till sist blev det oviljan att uttrycka stöd för förföljda kristna som blev det avgörande, skriver Johanna Andersson på sin blogg.

”Bedriver en kampanj”

Hon beskriver att kyrkoledningen bedrivit en kampanj mot den grupp som startade Mitt kors, och att hon i den kampanjen blivit misstänkliggjord, och ord som tvivelaktig, solkig, uppviglare och okristlig ska ha använts, samt att det bedrivs ”mobbing i flock”.

– Jag har jämförts med IS, förklarats stå nära SD, hetsa mot muslimer och önska ett religionskrig. En del av dessa kommentarer är av sådan art att jag ska diskutera dem med en advokat. På ett känslomässigt plan är det mest smärtsamma att jag inte uppfattas vara värdig att bära mitt kors runt halsen.

Läs mer:Antje Jackelén tog strid för korset och kyrkan

Läs mer:Samtalsklimatet i Svenska kyrkan behöver reformeras

Läs mer:Flera biskopar duckar för frågor om ”Mitt kors”

Avsäger sig sin uppdrag

Johanna Andersson lämnar därmed också prästämbetet bakom sig, och hon avsäger sig samtidigt sina uppdrag som kyrkopolitiker. Hon var invald för nomineringsgruppen POSK, och satt i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. När Dagen försöker nå henne med ytterligare frågor ber hon att få ligga lågt. Hon behöver några dagar på sig att landa, hälsar hon.

En medialt låg profil

Även Svenska kyrkans kansli i Uppsala väljer att hålla en medialt låg profil, framför allt när det gäller att lämna kommentarer i ett enskilt fall när någon väljer att lämna kyrkan. Kommunikationschef Gunnar Sjöberg kommenterar skriftligt dock att generellt gäller att varje medlem är viktig och Svenska kyrkan är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap.

– Vi får tro olika om den Gud som är bortom våra föreställningar. Och vara kvar som medlem ändå.

Ärkebiskop Antje Jackelén, och flera av kyrkans biskopar, är för tillfället på semester.

Powered by Labrador CMS