Nyheter
"Inställd konferens visar på trång åsiktskorridor"
Den inställda konferensen om människohandel på Uppsala universitet visar hur trångt det är i den svenska åsiktskorridoren. Det menar initiativtagaren Ruth Nordström. Själv fick hon reda på beslutet i ett pressmeddelande.

Dagen berättade i går att Drottning Silvia valt att avstå det människorättspris som skulle delas ut av Scandinavian Human Right Lawyers (SHRL) i Uppsala. Orsaken var att RFSU uppmärksammat att organisationens ordförande, Ruth Nordström också är en känd abortmotståndare.
– Det är verkligen beklagligt och de internationella gästerna är chockade och upprörda. Abort och samvetsfrihet var inte relevant någonstans på den här konferensen, säger Ruth Nordström till Dagen.
De senaste dagarna har varit turbulenta för henne, men händelsen har skapat kampvilja hos henne.
– Frågan om människohandel är för viktig för att tappas bort. Den här händelsen visar hur trångt det är i den svenska åsiktskorridoren och det utmanar mig att göra ännu mer för att förändra samhällsklimatet. Vi måste kunna ha ett konstruktivt samtal om värdefrågor utan att smutskasta de som inte tycker lika, säger hon.
Vill se skärpt sexköpslag
En av sakerna som skulle tas upp på konferensen var den rapport från Europarådet som följt upp hur bland annat Sverige har lyckats med bekämpningen av människohandel. På vissa punkter menar Nordström att arbetet går åt rätt håll, men fortfarande är de fällande domarna ytterst få. Hon vill också se en skärpning av sexköpslagen.
– Det behövs mer än att bara enstaka poliser och åklagare jobbar mot människohandel. Hela civilsamhället måste vara med och de enda som verkligen tjänar på att konferensen ställdes in är de som verkar för att de här brotten ska kunna pågå, säger hon.
Även Uppsala universitet beklagar att konferensen ställdes in med så kort varsel.
– Våra forskare kände sig inte bekväma när fokus i medierna flyttades från ämnet de skulle föreläsa om. Vi har brustit i våra interna rutiner, och gjort dålig research. Samtidigt har Ruth Nordström inte berättat att hon kan uppfattas som kontroversiell, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på Uppsala universitet.
Men behöver hennes engagemang i abortfrågan kopplas samman med arbetet mot trafficking?
– Nej, det behöver det inte göra. Men det har funnits otydligheter om vem som egentligen haft ansvar för konferensen.
Björk tillägger samtidigt att universitetet hoppas kunna genomföra en ny konferens kring temat i vår. Dit är Scandinavian Human Right Lawyers välkomna men inte som medarrangörer, meddelar hon.