Nyheter
Internationella impulser ska växla upp EFK:s sociala insatser
Under tre dagar möts 220 pastorer till medarbetardagar i Falun

Två baptistkvinnor och ledare från minoritetsgrupper i Storbritannien ska inspirera Evangeliska frikyrkans pastorer att agera mot klasskillnader, fattigdom och insatser i utsatta förortsområden – och att samtidigt vara tydliga med Jesus.
Missionell diakoni står i centrum för EFK:s medarbetardagar i Falun i veckan.
Andligt och/eller socialt. Ibland har begreppen ställts mot varandra i kristenheten, men hos Evangeliska frikyrkan jobbar man hårt på att växla upp och förena de båda perspektiven i vad man kallar missionell diakoni. När 220 pastorer och medarbetare från EFK:s församlingar möts i Lugnetkyrkan i Falun tisdag-torsdag samtalar man bland annat om psykisk ohälsa, ungdomskriminalitet, tolvstegsrörelsen och sinnesrogudstjänster, samt om hur man kan arbeta bland barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Här finns en yta för kyrkan att kliva fram och möta människors behov, inte bara andligt. Det är vårt uppdrag att dela evangeliet i ord och handling, och med Andens kraft, säger Linalie Newman och Ingemar Forss, missionsdirektorer i Evangeliska frikyrkan.
Internationella gäster
På besök hos EFK-pastorerna i Falun är Cham Kaur-Mann från Storbritannien, med ursprung i Punjab i Indien. Hon är den första och enda kvinnliga pastorn med asiatisk bakgrund bland baptistförsamlingarna i hemlandet, och en av två ledare inom organisationen Next Leadership. Hon kommer bland annat att tala om gästfrihet, ledarskap och Guds hjärta för människor i marginalen.

Med digitalt från hemlandet är också Kate Coleman, grundare av Next Leadership, församlingsplanterare och första kvinnliga baptistpastorn i England. Hon är en flitigt anlitad föreläsare med 35 års erfarenhet av ledarskap inom församling, välgörenhet och att leda volontärer i företagsvärlden. I somras var de båda på besök under EFK:s Torpkonferens utanför Örebro, och nu anlitas de alltså igen.

– Vi ser ett ökat behov av att vi i Sverige får inspireras av det kristna internationellt gör. Vi vill tydligare jobba utifrån en helhetssyn. När klasskillnaderna och fattigdomen ökar även i Sverige så behöver vi utrustas och sändas in i detta, säger Linalie Newman.
– Vi inspireras av deras budskap som utmanar kyrkan att kliva ur trygghetszonen, säger Ingemar Forss.

Unga nya ledare
Vid ett eftermiddagspass kommer EFK-medarbetarna också att samtala om processen kring samkönade relationer i rörelsen. Här blir det både information, tillfälle att ställa frågor och samtal i mindre grupper, uppger missionsdirektorerna.
Vad betyder det att få mötas under tre dagar som pastorer, medarbetare och ledare?
– Det är otroligt viktigt. Det här känns som en dynamisk mötesplats. Inte minst förväntar vi oss att många nya unga ledare ska vara med när vi möts, precis som förra året, säger Linalie Newman och Ingemar Forss.
