Nyheter
Irakiskt utspel om fredsavtal med Israel
Unikt försök att få till fred mellan Irak och Israel, samtidigt som Israel öppnar sin första ambassad i Bahrain
Israel får allt bättre relationer med länder i arabvärlden. Nu höjs röster även i Irak för att normalisera relationerna och ansluta sig till det fredsavtal som andra länder skrivit under.
En fredens olivkvist hade målats på flygplanet som i torsdags landade i Bahrains huvudstad Manama. Flighten beskrivs som historisk, då det var den första kommersiella flygresan mellan Israel och Bahrain, och med på flygplanet var ingen mindre än utrikesminister Yair Lapid.
Hans statsbesök är en del i det historiska fredsavtal som slöts förra året mellan Israel och flera länder i arabvärlden, det så kallade Abraham-avtalet. Yair Lapids huvudsakliga ärende i Bahrain var att öppna en israelisk ambassad, en mycket konkret symbol över de normaliserade relationerna.
Maktskiftet fungerar
Fredsförhandlingarna kom till tack vare dåvarande presidenter Benjamin Netanyahu och Donald Trump, som båda var måna om att basunera ut sin egen betydelse för avtalet, inte minst inför att båda sökte förnyat förtroende i val.
Men fredsbygget visade sig tåla maktskiften i både Israel och USA. Fredsprocessen rullar vidare och nu har debatten blossat upp i ännu ett land, Irak, som formellt legat i krig med Israel sedan landet bildades år 1948.

Krav från Irak
Det var på en konferens i staden Erbil, i det kurdiska självstyret, som 300 makthavare på olika nivåer skrev under på att även Irak borde söka fred med Israel inom ramen för Abraham-avtalet. Utöver normala diplomatiska förhållanden menade de också att Irak borde sträcka ut en hand till de judar som tidigare bodde i landet, men som tvingades bort strax efter Israels bildande. Uppskattningsvis rörde det sig om 100 000 irakiska judar.
Palestinafrågan
En av de känsligaste frågorna i fredsavtalet har varit hur palestinierna ska hanteras. Den palestinska ledningen har protesterat högljutt mot att länder i arabvärlden normaliserat sina relationer med Israel och frågan kom också på konferensen i Irak.
– Fredsprojektet som vi vill ansluta oss till står inte i motsatsförhållande till det palestinska folkets intressen, sa Sahr al-Ta’i, då hon talade, rapporterar The Times of Israel.
– Tvärtom så ser vi fred som den bästa vägen att stärka det palestinska folket och dess ambition att bygga upp statliga institutioner och på så sätt skapa bättre förutsättningar för framtida generationer.
Israel, menade hon, är en stat som Irak inte längre kan ignorera utan det bästa vore att ansluta sig till det fredsavtal som redan finns.
Dödshot och arresteringsorder
Utspelet togs dock inte emot med öppna armar. Flera av personerna som var med på konferensen har blivit mordhotade och vissa har blivit av med sina jobb. En person som höll tal har inte kunnat lämna den kurdiskt självstyrande provinsen i norra Irak på grund av säkerhetshotet, rapporterar New York Times.
Shiamuslimska miliser som får stöd från Iran har redan brännmärkt alla som deltog i konferensen som förrädare och även gått ut med namn och bild. Iran driver fortfarande på med hätska utspel mot Israel och anklagas också för att försöka ta fram kärnvapen i syfte att utplåna den judiska staten.
