Nyheter

Iranska konvertiter fick kalla handen av myndigheterna

Två av de iranska konvertiter som Dagen träffade i Vänersborg i våras har nekats uppehålltillstånd

Dagen besöker Resta gård för att träffa asylsökande konvertiter från Iran.
Fr. v. Kave Moradi Baniarani, Elias (Alirez Zarei) och Ali Nekonaam. I våras träffade Dagen dem och flera andra asylsökande konvertiter från Iran på Resta gård utanför Vänersborg.
Publisert Sist oppdatert

I våras träffade Dagen en större grupp iranska konvertiter i Vänersborg, där de engagerar sig i den lokala pingstkyrkan. Nu har två av dem nekats uppehållstillstånd, med hänvisning till att de inte anses ha blivit kristna av genuin övertygelse.

I maj besökte Dagen Resta gård utanför Vänersborg, där pingstkyrkan har ett omfattande arbete bland asylsökande flyktingar från bland annat Iran. Flera av de familjer och ensamstående män som Dagen träffade hade varit i Sverige i uppemot åtta år, och hänvisat till sin nya tro som grund för att få skydd. En del hade redan fått avslag på sina ansökningar en eller flera gånger, med hänvisning till att myndigheterna inte ansett deras konversion trovärdig.

Två av de ensamstående män som Dagen träffade har nu fått avslag av svenska myndigheter.

I fallet med Alirez Zarei, som tog sig namnet Elias när han blev kristen, är det Migrationsdomstolen som satt ned foten. Inte bara har Elias nekats uppehållstillstånd, utan han beläggs dessutom med återreseförbud.

”Sammantaget är hans resonemang grunda och saknar teologiska inslag”, skriver domstolen om Elias försök att förklara processen bakom sin konversion.

”Snarare talar han genomgående om att han vill utvecklas och leva som en bra människa”.

För kritisk till islam

Det är inte ovanligt att Migrationsverket och domstolarna slår ned på asylsökande som inte klarar av att skildra sin konversion på ett detaljerat sätt, eller till exempel kan redogöra för skillnaden mellan olika kristna samfund. Eller, som i fallet med Elias kamrat Ali Nekonaam, är uttalat kritiska mot sin gamla religion.

”Migrationsverket bedömer att du i din redogörelse för hur du kom att tveka på islam och i stället intresseras av kristendomen gett uttryck för stereotypa utlåtanden avseende att islam endast handlar om våld och ondska medan kristendomen handlar om godhet och kärlek,” skriver Migrationsverket i sitt avslag till Ali Nekonaam.

”Detta får enligt verkets bedömning anses tyda på en oförståelse för att religioner kan tolkas och utövas på olika sätt. Därtill utgörs dessa uppgifter enligt Migrationsverkets bedömning snarare av kritik mot det iranska samhället än av islam som religion. Dina uppgifter präglas därtill av en frånvaro av djupare personliga reflektioner avseende ditt val att konvertera”.

Ali Nekonaam har berättat att han lärde känna kristendomen redan genom sin flickvän i Iran. Där satt han senare fängslad i närmare två år, sedan Revolutionsdomstolen dömt honom för avfall från islam samt konversion till kristendomen. Detta ifrågasätts av Migrationsverket, som menar att just Revolutionsdomstolen inte handlägger sådana ärenden.

”Mycket trovärdiga”

En av de personer i Pingstkyrkan i Vänersborg som undervisat och lärt känna gruppen med iranska konvertiter är Kenneth Nilsson. Genom åren, säger han, har han träffat flera asylsökande där han upplevt att det skorrat kring deras vilja att bli kristen, eller att leva som kristen.

Men det gäller inte Elias och Ali Nekonaam.

– I mina ögon är de hur trovärdiga som helst, säger Kenneth Nilsson till Dagen.

– Men detta är det ständigt återkommande från Migrationsverket: att man inte är trovärdig. På något sätt känns det som att de vinklar sina frågor så att personen inte blir trovärdig.




Powered by Labrador CMS