Nyheter
Israel på kollisionskurs med kristna i Jerusalem

Israel och den stora grekisk-ortodoxa kyrkan i landet befinner sig på kollisionskurs. Israeliska extremister trängde in i ett kapell på Sionsberget vilket lett till officiella grekiska protester – och samtidigt gick israeliska Högsta domstolen mot patriarkatet i en uppmärksammad och utdragen fastighetstvist.
JERUSALEM. Ledarna för de kristna kyrkorna i Jerusalem protesterade nyligen mot vad de kallar Israels “systematiska försök att driva ut de kristna ur Jerusalem och andra delar av Heliga landet”. De anklagade myndigheterna för att inte ingripa mot “radikala grupper” som attackerar präster och som köper upp “strategisk egendom i det kristna kvarteret” i gamla staden.
Den israeliska regeringen avvisar anklagelserna som “grundlösa”. Nu ger ytterligare incidenter ammunition åt kyrkoledarnas kampanj som startade i julas.
Det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem protesterar mot “nya hot och vandalism” i sitt kapell på Sionsberget strax utanför muren som omgärdar gamla staden. “Runt 50 israeliska radikaler” bröt sig in i kapellet, vanhelgade det och hotade att döda vakten, enligt patriarkatet som skriver att vakten lyckades tillkalla polis “som ingrep för att återställa ordningen”.
“Den här typen av intrång, trakasserier och hot har ofta ägt rum i det här kapellet … patriarkatet protesterar starkt mot detta oacceptabla beteende”, heter det i ett uttalande.

Kräver att Israel ska utreda
Attacken, som ägde rum i måndags, har också blivit en diplomatisk incident. Greklands utrikesdepartement uttrycker i ett officiellt uttalande “sin oro” över att “elever vid ett judiskt seminarium” trängt in i kapellet samt kräver att Israel ska utreda och ställa de ansvariga inför rätta.
På Sionsberget har flera olika kristna samfund kyrkor, kloster och kyrkogårdar. Där finns judiska och muslimska begravningsplatser samt ett judiskt religiöst seminarium med elever som länge anklagats för att trakassera kristna på platsen. De spottar på kristna präster och vållar skador på kyrklig egendom, enligt många vittnesmål.

Kullen är enligt traditionen platsen för Jesu sista måltid med lärjungarna. En byggnad med den så kallade Övre salen är pilgrimsmål för många kristna. I samma hus finns också det som kallas Davids grav med många judiska besökare eftersom den bibliske kungen enligt en tradition är begravd där.
Samtidigt satte Högsta domstolen i Israel stopp för en nästan 20 år lång juridisk strid mellan det grekisk-ortodoxa patriarkatet och den israeliska bosättargruppen Ateret Cohanim. Gruppen köpte 2004 tre fastigheter av patriarket, bland dem hotellen Imperial och Petra strax intill Jaffaporten i Jerusalems gamla stad.
Dåvarande patriarken Irinaios genomförde affären i hemlighet och fick sparken ett år senare.

Största kyrkan i landet
Den grekisk-ortodoxa kyrkan är den största och rikaste i Heliga landet och har i åratal gjort markaffärer med Israel. Detta upprör palestinierna – det vill säga nästan samtliga kyrkans medlemmar – som länge protesterat mot at de styrs av grekiska präster. De ser marken som palestinsk och anser att kyrkan inte har rätt att sälja till Israel.
Att sälja fastigheter i centrala Jerusalem är extra känsligt, särskilt till en extrem grupp som Ateret Cohanim vars uttalade mål är att öka den judiska närvaron i Jerusalems gamla stad.
Sedan affären blev känd har patriarkatet försökt upphäva den genom att hävda att den skett illegalt med hjälp av mutor och andra tvivelaktiga metoder. Patriarkatet har länge anklagats för korruption i samband med markaffärer, men den här försäljningen av kända fastigheter intill Jaffaporten stack i ögonen.

Alla vände sig mot Irinaios: de palestinska församlingsmedlemmarna, stora delar av det grekiska prästerskapet, patriarken i Konstantinopel, Greklands regering, Jordanien och den palestinska myndigheten. För första gången blev en patriark avsatt från sitt ämbete.
Irinaios tillbakavisade bestämt alla anklagelser och sade att han lurats av en nära medarbetare som senare flytt landet – med en ansenlig del av patriarkatets pengar i bagaget.
Fördömer beslutet
Ärendet vandrade genom de israeliska domstolarna upp till Högsta domstolen som i onsdags till slut avslog patriarkatets överklagande och krav på en ny rättegång. HD hade redan 2019 slagit fast att affären var laglig.
Patriarkatet fördömer domslutet som “orättvist” och hävdar att Ateret Cohanim hade använt “illegala metoder för att köpa kristna fastigheter”.
– Vi talar om en grupp extremister som vill ta egendom från kyrkorna, ändra gamla stadens karaktär och invadera de kristna områdena, säger Asaad Mazawi, patriarkatets advokat, till AFP.