Nyheter

Israelisk flagga brändes utanför Malmö synagoga

”Att polisen godkände detta skickar en tydlig signal till den judiska gruppen”

Demonstration mot Israel vid synagogan i Malmö där den israeliska flaggan brändes.
Demonstration mot Israel vid synagogan i Malmö där den israeliska flaggan brändes.
Publisert Sist oppdatert

På lördagens brändes en israelisk flagga utanför Malmös synagoga. Manifestation, som delvis ägde rum på Betaniakyrkans mark, hade godkänts av polisen.

– Att polisen hade gett tillåtelse är ett svek från deras sida, säger Fredrik Sieradzki, talesperson för judiska församlingen i Malmö, till Dagen.

På ett videoklipp, som har fått stor spridning på sociala medier, syns hur ett tiotal personer med palestinska flaggor ropar ”Free free Palestine!” Klippet visar även hur en man i gruppen tänder eld på en israelisk flagga som får brinna ut på marken.

Fredrik Sieradzki berättar att han fick höra om det inträffade via församlingens säkerhetschef.

– Detta tillåter alltså polisen samtidigt som de vet att antisemitismen är ett stort problem i Malmö.

Han konstaterar att det finns många andra platser i Malmö där manifestationen hade kunnat genomföras.

– Varför just här? Att polisen godkände detta utanför synagogan skickar en tydlig signal till den judiska gruppen.

Fredrik Sieradzki säger att agerandet borde prövas.

– Vi får se hur vi går vidare.

”Det är absolut förskräckligt”

Även Israels ambassadör i Sverige reagerar kraftfullt mot flaggbränningen utanför synagogan.

– Det är absolut förskräckligt, jag har aldrig sett en attack så nära synagogan samtidigt som människor var inne och bad under sabbaten. Vi menar att svenska myndigheter måste göra allt de kan för att förhindra att sådana här saker sker, säger Ziv Nevo Kulman till Dagen.

Hade det varit bättre att elda flaggan utanför ambassaden?

– Det hade varit bättre att inte elda den någonstans, men absolut inte utanför en gudstjänstlokal. Den här hetsar bara fram mer våld.

Demonstration mot Israel vid synagogan i Malmö där den israeliska flaggan brändes.
Den israeliska flaggan brinner i samband med en pro-palestinsk demonstration vid Malmös synagoga.(X (tidigare Twitter))

Stod på EFS-kyrkans mark

En annan som också är upprörd är Jonas Nordén, präst i Betaniakyrkan som tillhör Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS).

Kyrkan har legat granne med synagogan i över 100 år och i en kommentar till Expressen säger Jonas Nordén att församlingen inte kände till manifestationen och att de självklart hade sagt nej till en eventuell förfrågan om att genomföra manifestationen på kyrkans mark.

– Vi tar helt avstånd från detta. Jag vill att Judiska församlingen ska veta att vi fortfarande står bakom dem på alla sätt, säger han till Expressen.

Politisk manifestation

Expressen har också pratat med arrangören av manifestationen. Han säger dels att de inte visste att de befann sig på kyrkans mark, dels att manifestationen inte riktade sig mot judar i Malmö. Han poängterar att det var en politisk manifestation och de därför inte brända en torah.

– Vi har inga problem med judar. Vi har problem med Israel. Om de står med Israel, så är det deras problem.

På en fråga om varför de valde att manifestera utanför synagogan hänvisar arrangören till statsminister Ulf Kristerssons besök i synagogan den 11 oktober. I samband med det besöket kritiserade bland annat statsministern hyllningarna till Hamas i Malmö och i andra svenska städer efter terrorgruppens attack mot Israel några dagar tidigare.

– Så vi skickade meddelandet att på andra sidan finns palestinier, vi har inte sett honom ge stöd till dem, säger arrangören till Expressen.

Inte straffbart att bränna flaggor

Trots kritiken mot manifestationen utanför synagogan begicks det utifrån polisens perspektiv inte något fel. De hade som sagt gett tillstånd till aktionen och de fanns också på plats för att säkerställa att allt gick lugnt till. Och något ingripande skedde inte.

När det gäller bränningen av den israeliska flaggan konstaterar Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i Malmö, att det inte är något straffbart.

– Du får bränna böcker och du får bränna flaggor, säger hon till Sveriges radio P4 Malmöhus.

Fakta: Judiska församlingen i Malmö

  • Mosaiska Församlingen i Malmö grundades 1871. Det var den femte judiska församlingen i Sverige, vid sidan av Stockholm, Göteborg, Norrköping och Karlskrona.
  • År 1900 anställdes församlingens förste rabbin. Malmö synagoga invigdes 1903.
  • Judiska församlingen har i dag mindre än 500 medlemmar. Församlingen är öppen för alla som har en judisk mor eller far, eller som konverterat till judendomen. Även icke-judiska livspartners är välkomna som anhörigmedlemmar.
  • Källa: Judiska församlingen i Malmö
Powered by Labrador CMS