Nyheter

Ja till konfessionella inslag på skolavslutning

Efter många turer ser det nu ut som att lagstiftningen ändras, och att konfessionella inslag tillåts då skolor håller sina terminsavslutningar i skolan.

Publisert Sist oppdatert

Debatten brukar poppa upp inför varje terminsslut. Får prästen prata om Gud, välsigna eleverna och får man sjunga sånger om Jesus då elever samlas i kyrkan? Eftersom skolsystemet ska vara fritt från konfessionella inslag har detta vållat en hel del huvudbry, inte minst efter att Skolverket gått in och detaljstyrt vilka psalmer som får sjungas och var gränsen går för vad en präst får säga och göra.

Men med all sannolikhet kommer lagen nu att ändras, så att konfessionella inslag får vara en del av skolavslutningar. En majoritet i riksdagen är för lagförslaget, och i dag, torsdag, justerades ett protokoll i utbildningsutskottet där detta slås fast. De fyra Allianspartierna har tillsammans med Sverigedemokraterna enats i frågan, och når därmed majoritet i riksdagen.

Annika Eclund är skolpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, och har varit drivande i frågan.

– Det var roligt att vi äntligen nått vägs ändå på det här, det har varit en lång resa. Regeringen har försökt förhala det här med alla verktyg man kan, säger hon till Dagen.

– Men nu har vi majoritet i utskottet.

Själva omröstningen i riksdagen kommer att bli om två veckor, den 12 maj.

Vad innebär det här?

– Att man vid vissa tillfällen, exempelvis vid skolavslutningar, får ha vissa konfessionella inslag. Egentligen sker det här redan i dag, men inför varje avslutning kommer debatten igång, inte minst på landsorten där jag bor. Det handlar om vilken psalm man får man sjunga och om prästen får läsa säga välsignelsen. I de allra flesta fall löser man det här på ett bra sätt redan i dag, men nu får vi en lag som överensstämmer med praxis.

Lagen kommer inte att finnas på plats nu till sommarens skolavslutningar, utan det är första nästa år själva ändringen kommer att vara genomförd.

Men själva lagändringen skulle redan kunna ha varit på plats. För redan för ett år sedan var ärendet förberett på samma sätt som nu. Då stoppades den i sista stund av Sverigedemokraterna.

Den rödgröna regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, har varit motståndare till lagändringarna och reserverade sig för beslutet på utbildningsutskottets möte.

När Dagen intervjuade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) inför valet 2014 sa han bland annat att förändringarna i lagen inte kommer att lösa alla problem.

– Även i det lagförslag som ligger finns gränsdragningar att tvista om, exempelvis om en präst får läsa trosbekännelsen eller inte, sa Gustav Fridolin i början av november 2014.

Han var då också noga med att en skolavslutning ska vara öppen för alla, även om den sker i en kyrka, och därför är det viktigt att på förhand diskutera igenom hela upplägget med en präst.

Powered by Labrador CMS