Nyheter

Jacob Zetterman: Två tweets som kan förändra kyrkovalet

Det finns de som inför kyrkovalet vill måla upp bilden av att Svenska kyrkan är en överpolitiserad vänsterrörelse. Biskop Eva Brunne och prästen Anna Karin Hammar har med varsin tweet sett till att de fått vatten på sin kvarn.

Två omtalade tweets från Svenska kyrkans företrädare kan spela roll i det stundande kyrkovalet.
Två omtalade tweets från Svenska kyrkans företrädare kan spela roll i det stundande kyrkovalet.
Publisert Sist oppdatert

Den 17 september är det kyrkoval, och mitt i brinnande valrörelse avlossar två av Svenska kyrkans företrädare varsin tweet som kan få stor påverkan på valresultatet.

Det började med att Stockholms biskop Eva Brunne tackade Stefan Löfven för att han undvikit att kasta in Sverige i politiskt kaos, då han undvek nyval och bara ombildade regeringen i efterdyningarna av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen.

Det föll inte i god jord i borgerliga kretsar.

På twitter möttes hennes korta tackav ett ramaskri, där löften om att gå ur Svenska kyrkan haglade tätt. Kritiken kom från hög som låg, där Liberalernas partiledare Jan Björklund var en av dem som gick ut hårt mot biskop Brunne.

Men framför allt lyckades biskopen med sin tweet mobilisera vissa krafter inför det stundande kyrkovalet. Det är en brokig skara, men deras gemensamma nämnare är att de vill få bort Socialdemokraterna från makten i kyrkan. Att Eva Brunne själv en gång i tiden varit engagerad i partiet var något som kritikerna tog fasta på då de menade att hon tackade "partikamraten" Löfven.

Sverigedemokraterna går mer eller mindre till val på att stoppa den vänstermarinerade politiskt styrda kyrkan, och kan nu använda biskopens ordval för att mobilisera. Borgerliga kyrkoväljare har inte en lika tydlig nomineringsgrupp att sluta upp bakom, även om de också kan förenas i budskapet att Svenska kyrkans vänsterdominans måste brytas.

Men Brunnes tweet används lika mycket av de helt partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna POSK och Frimodig kyrka för att peka på det olämpliga med att blanda ihop kyrka och politik. Då är udden även riktad mot SD och C:s närvaro i kyrkopolitiken.

I ett redan uppskruvat debattklimat kommer alltså ännu en tweet.

Prästen Anna Karin Hammars kritik av Israels medverkar i Prideparaden ses också av många som ett bevis för en politiserad vänsterkyrka, då Hammar kandiderar för S i kyrkovalet och sitter i läronämnden.

Samma krafter som nyligen kritiserade Eva Brunne passar därför även på denna gång att föra fram sin agenda, och toppar kritiken med att Hammars inlägg är antisemitiskt.

Men är kyrkan verkligen politiserad och vänster? Svenska kyrkan är så klart mycket mer än Eva Brunne och Anna Karin Hammar. Det finns en stor mångfald bland såväl anställda som medlemmar, och även om kyrkan inte tar avstånd från vare sig Brunnes eller Hammars tweet får de heller ingen uppbackning. Kyrkans svar är att åsikterna får stå för dem.

Och samtidigt, när debattörer hemmahörande i andra politiska läger ger sig in i debatten skulle de självklart också kunna kritiseras för att vilja politisera kyrkan. Men debatten om den politiska kyrkan verkar mest ta skruv när någon S-företrädare säger något.

Samtidigt är Socialdemokraterna den stora maktfaktorn i kyrkopolitiken i dag. Och med ett kyrkoval runt knuten vill alla sätta sin bild av läget kyrkan. S-politiker målar gärna upp en bild av en kyrka hotad av främlingsfientliga och mörka krafter, och att de står som garant för mångfald och öppenhet. Den bilden har nu blivit rejält utmanad, på grund av två kyrkliga tweets.

Powered by Labrador CMS