Nyheter
”Jag vill fortsätta verka för Guds rike”
Hösten 2022 kommer hon att gå i pension - “men jag är fortfarande fullt ut ärkebiskop” säger Antje Jackelén till Dagen

- Jag har funnit frid och landat i detta, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén till Dagen angående att hon nu meddelat sina planer att pensioneras. Men fortfarande har hon ett år kvar i tjänst.
Hösten 2022 tänker Antje Jackelén lämna ämbetet som ärkebiskop i Svenska kyrkan. Beskedet slog ned som en bomb under tisdagsmorgonen, men huvudpersonen själv låter mycket lugn då hon för tidningen Dagen berättar om sina framtidsplaner.
– Som du förstår ligger det en lite längre process bakom att fundera på när pensionen ska närma sig. Jag har landat i detta och funnit en frid i det, säger Antje Jackelén.
Hon berättar också att det är viktigt att det finns ett längre tidsspann från att hon tillkännager sin avgång tills att hon faktiskt lägger ned staven, beroende på att det under den tiden ska ges möjlighet att utse hennes efterträdare.
– Vi ska få på plats ett ärkebiskopsval, konstaterar hon.
Varför vill du inte fortsätta?
– Jag fyller 67 år i början på nästa år, det var inte länge sedan det var gränsen för att gå i pension. Som jag sa, det har varit en längre process av funderande.
Något mer anmärkningsvärt än så är det inte, menar Antje Jackelén.
– Det finns ingen speciell anledning som skulle ha skyndat på eller fördröjt det här beslutet.
Nu har du ett år kvar som ärkebiskop, vad ska du fokusera på då?
– Jag vill naturligtvis, om krafterna står mig bi, med glädje och full energi fortsätta verka för Guds rike, säger Antje Jackelén.
Hon tillägger att rollen som ärkebiskop är intensiv och krävande, men samtidigt ger den henne mycket glädje.
Fortsatta planer
De saker som väntar runt hörnet är ett digitalt ärkebiskopsmöte med “En värld av grannar”, ett interreligiöst arbete som Antje Jackelén värnar om. Sedan återstår ännu en ursäkt till det samiska folket som hon planerar att delta i. Nyligen föll hon på knä i Uppsala domkyrka, i Svenska kyrkans rikshelgedom.
– Det är viktigt att nästa ursäkt uttalas i Sápmi, säger Antje Jackelén.
Hon betonar också att det här är en pågående process, det är inte som att man bara vänt blad och gått vidare. Nästa ursäkt ligger nästan ett år bort och det är viktigt att fortsätta leva i denna process.
Har inte lämnat
Även om det redan nu börjar skissas på hennes efterträdare är Antje Jackelén tydlig med att hon fortfarande har mycket kvar att ge.
– Jag är fortfarande fullt ut ärkebiskop, påminner hon.
Men vad har varit viktigast hittills då du lett Svenska kyrkan?
– Det är omöjligt att säga. Å ena sidan händer det spektakulära evenemang som media pratar mycket om, som försoningsgudstjänsten tillsammans med påven i Lund och Malmö. Men det händer också många saker som inte avspeglar sig i media, som är nog så viktiga.
Men även om det är viktigt att titta på hela bredden är det ändå lättare att prata om de stora händelserna som folk känner till.
– Jag föreläste häromdagen för tyska katoliker och många talade om fredshälsningen, när påven och jag kramades. I ekumeniska kretsar har den blivit omtyckt och spridd, konstaterar Antje Jackelén.
Känner du dig fortfarande historisk som första kvinna på ärkebiskopsposten, eller har det mattats av?
– Både och. Det går inte att förneka att jag är den första kvinnan som valts till ärkebiskop i Sverige och att jag har fått leda en så stor kyrka, men samtidigt är det glädjande att det finns allt fler kvinnliga ledare.
Lite skämtsamt hänvisar hon till en person som sa att man nu måste börja satsa på biskopsskjortor för kvinnor.
– Det är en underutvecklad bransch med en växande marknad, konstaterar Antje Jackelén med glimten i ögat.