Nyheter

Jehovas vittnen döms i nedtystat pedofilfall

Jehovas vittnen i USA har dömts att betala ett rekordstort skadestånd. En kvinna som utsattes för sexuella övergrepp som barn i sin församling ska få motsvarande drygt 150 miljoner kronor.

Publisert Sist oppdatert

Den i dag 26-åriga Candace Conti stämde förra året Jehovas vittnen i Fremont, Kalifornien för att de tystade ned information om övergrepp. Domslutet i Oakland innebär, enligt msnbc.com, att samfundet Jehovas vittnen delvis hålls ansvarigt för övergreppen eftersom ingen slog larm, trots att det var känt att gärningsmannen redan tidigare var dömd för pedofili.

- Ingenting kan göra att jag får tillbaka min barndom. Men genom det här, och förhoppningsvis genom en förändring i deras (Jehovas vittnens) tysta ned-policy, kan det komma något gott ur allt, säger Candace Conti till The Oakland Tribune.

Tänker överklaga

Jim McCabe, advokat för församlingen i Fremont, sa efter domen att han var chockad över beslutet och att han tänkte överklaga det.

- Det här är det första fallet som jag känner till när en kyrka har blivit skadeståndsskyldig på grund av en enskild medlems felaktiga agerande, sa han enligt msnbc.com.

Enligt åtalet utsattes Candace Conti för upprepade sexuella övergrepp under en tvåårsperiod med början 1995, när hon var nio år. Församlingens äldste ska ha känt till gärningsmannens bakgrund som pedofil, men valde ändå att inte berätta om det för resten av medlemmarna.

Följde samfundets policy

Enligt åtalet fanns det en policy inom Jehovas vittnen från 1989 som instruerade församlingarnas äldste att inte sprida information om sexförbrytare utanför gruppen för att på så vis undvika åtal. Detta råd ska församlingens äldste ha följt när de höll tyst om att mannen som begick övergreppen mot Candace Conti även dömdes för liknande brott 1994.

- Det nya domslutet är betydelsefullt eftersom policyn av att gömma sexförbrytare inom församlingen inte längre var någon hemlighet utan offentligt, kommenterade Candace Contis juridiska ombud, Rick Simons, som också sa att bötessumman var ”den största i landet till ett enskilt offer för sexuella övergrepp inom ett religiöst samfund”.

”Vi avskyr övergrepp”

Jim McCabe förnekade under rättegången att Jehovas vittnen har en sekretesspolicy angående sexuella övergrepp mot barn och han kallade domslutet för ”exempellöst”.

- Vi är chockade över domen. Vi avskyr övergrepp mot barn och allt som har med det att göra.

Domslutet innebär att Candace Conti har rätt till motsvarande drygt 150 miljoner kronor i skadestånd. Dagen före tilldömdes hon dessutom cirka 15 miljoner kronor som kompensation för övergreppen.

Jehovas vittnens centralorganisation ska betala hela skadeståndet på 150 miljoner kronor samt 40 procent av kompensationssumman, resten ska den pedofildömde gärningsmannen stå för.

Men enligt nyhetsbyrån AP uppger Rick Simons att de inte kommer att försöka få in pengarna från mannen eftersom han ändå inte har råd att betala.

Kan dra ut på tiden

Rick Simons säger däremot att Jehovas vittnen har råd att betala skadeståndet. Men han konstaterade också att ett överklagande kan dra ut på tiden i flera år. Och enligt Jim McCabe kommer domen att överklagas.

- Mr. Simons har sitt sätt att se på fakta, men vi får se hur en högre instans ser på beslutet och bevisen. Det återstår en hel del saker innan allt är utrett, säger han.

Fakta: Två andra omtalade rättegångar
År 2007 dömdes Westboro Baptist Church och pastorn Fred Phelps till böter på motsvarande cirka 80 miljoner kronor för att ha protesterat i samband med begravningen av en amerikansk militär. Beloppet sänktes senare till knappt halva summan. Beslutet överklagade och 2009 friades kyrkan helt från anklagelserna.
Just nu pågår en stor rättegång mot den katolske biskopen William Lynn som bland annat anklagas för att skyddat präster som begick övergrepp mot barn under många år. Lynn var ansvarig för 800 präster i ärkestiftet i Philadelphia och utredde påståenden om sexuella övergrepp mellan 1992 och 2004. Fälls han väntar troligtvis ett stort skadestånd.
Källa: Military.com/Reuters