Nyheter
Jehovas vittnen vill slippa skatt – men få bidrag
Jehovas vittnen vill att de boende på deras anläggning i Arboga ska slippa att betala skatt. Samtidigt strider rörelsen i domstol för att få del av de skattefinansierade bidragen till trossamfund.– Det är två helt olika saker, säger Majeed Alnashi, jurist vid huvudkontoret.

I måndags dömde förvaltningsrätten i Uppsala de 78 personerna som bor i Jehovas vittnens jättekomplex i Arboga att betala förmånsskatt för beskattningsåret 2012.
Detta har man tidigare låtit bli, med hänvisning till att ingenting produceras där och att samma regler som gäller för kloster också borde gälla dem. Gemenskapen går under benämningen ”Familjen” och består av de personer som efter ansökan fått tillstånd att leva, bo och arbeta i anläggningen.
– Det är diskriminerande att vi inte behandlas som andra trossamfund. Vi uppmanar absolut ingen att smita från skatten, men andra kloster är skattebefriade och det borde vårt också vara, säger Majeed Alnashi, jurist och medarbetare på huvudkontoret.
”En rättvisefråga”
Han menar att detta är en rättvisefråga, och att det absolut inte handlar om att man vill att övriga medlemmar ska smita från skatteplikten.
– Vi råder alla våra 22 000 medlemmar att betala skatt och att vara laglydiga och skötsamma. Jag skulle säga att vi är mer laglydiga än många andra, säger han.
Röstar inte i allmänna val
Däremot avstår rörelsen rätten att påverka hur skattepengarna används, eftersom medlemmarna uppmanas att inte rösta i demokratiska val. Och detta har lett till att Jehovas vittnen just nu är inblandade i ytterligare en rättsprocess.
Statens nämnd för stöd till trossamfund tycker nämligen att Jehovas vittnens demokratisyn är oförenlig med de grundläggande värderingar som krävs för att man ska få statliga pengar (så kallade SST-bidrag) och har avslagit deras ansökan. Detta har de nu överklagat ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen.
Men om ni inte vill ha något med staten att göra, varför vill ni då ha bidragen?
– Det handlar om rättvisa och att vi inte ska diskrimineras som trossamfund. Vi följer det som Bibeln lär ut och den säger att vi ska betala skatt, men också att sätta Guds rike främst. Vår teologi lär att vi inte ska rösta i allmänna val och detta ska staten inte ha någon synpunkt på.
Men nu vänder ni er ändå till världsliga myndigheter för att få beslutsfattare att tänka om. Varför anlita dem?
– Alltså, vi vill bli erkända som andra trossamfund och det är inte pengarna som är det viktiga. Om vi lever i en demokrati, måste man också ha rätt att avstå från att rösta.
Röstar ni själva om några beslut i era församlingar?
– Ja, om det handlar om praktiska saker, till exempel renoveringar.
Så att rösta om renoveringar i er egen lokal går bra, men inte om en detaljplan i en kommun?
– Vi har respekt för att det finns andra synsätt här, men vi kan inte förena Bibelns lära med att vi ska ha makt i samhället. När man går in i vår rörelse är man medveten om att vi står för de här värderingarna, tänker man på andra sätt behöver man naturligtvis inte vara med.
Tror du att er demokratisyn kommer att förändras i framtiden?
– Jehovas vittnen är en global rörelse och teologiska ställningstaganden gör vi inte lokalt, så det kan jag inte uttala mig om.
Högsta förvaltningsdomstolens dom i målet om Jehovas vittnen ska tilldelas statliga bidrag väntas senare i höst.