Nyheter

”Jens Garnfeldts metoder kan vara olagliga”

Den danska mirakelpredikanten Jens Garnfeldt granskas i kvällens avsnitt av ”Kalla Fakta” i TV4. I programmet hävdar Socialstyrelsens jurist att Garnfeldts hantering av cancersjuka kan vara olaglig.

Jens Garnfeldt intervjuas i kvällens Kalla Fakta.
Jens Garnfeldt intervjuas i kvällens Kalla Fakta.
Publisert Sist oppdatert

Dagen har tidigare berättat om den kringresande pastorn som till stor del ägnar sig åt påstådd helandetjänst. I ett tv-klipp lägger han handen på en cancersjuk person, förbannar sjukdomen och utropar att "den här cancern är död".

Men Socialstyrelsen är tveksam till hans metoder.

– Utifrån det jag ser här ser det ut som att han ska behandla cancer. Det får man inte göra, och det ser ut att vara ett lagbrott, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen i programmet.

I patientsäkerhetslagen (som förr kallades kvacksalverilagen) står nämligen att cancer, diabetes, epilepsi och sjukliga tillstånd i samband med graviditet inte får behandlas av någon annan än hälso- och sjukvårdspersonal. Bestämmelsen gäller både behandling i förebyggande, botande eller lindrande syfte.

Lagen kom till för att säkerställa att svårt sjuka får beprövad vård och motverka att lycksökare tjänar ockersummor på människors desperation.

Själv menar Jens Garnfeldt att han håller sig innanför lagens ramar.

– Om Socialstyrelsen säger att jag bryter mot lagen får de ha ett samtal med mig, så de kan berätta vad de menar att svensk lag säger. Jag agerar bara i tillit till vad Jesus sa och sedan är det ju Gud som gör jobbet, säger han i tv-programmet.

Ingen ny debatt

Diskussionen om helandepredikanter och deras metoder är inte ny och har genom åren blossat upp i medierna med jämna mellanrum. Främst har det hettat till då människor valt bort traditionell sjukvård till förmån för tro på helande.

Det ledde i ett extremfall på 1960-talet till att en diabetessjuk pojke avled efter att hans föräldrar låtit bli att ge honom insulin – som ett steg i tro. Nutida karismatiska kristna rörelser brukar dock betona att förbönen är ett komplement och inte ett alternativ till traditionell sjukvård.

Men hittills har inga kristna helandepredikanter prövats i svensk domstol. Inte heller har patientsäkerhetslagen prövats mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Det skulle leda till en bredare diskussion än en enskild predikants metoder, eftersom de flesta kyrkor erbjuder förbön för sjuka och svaga.

Ifrågasätts av pastor Åhman

I kvällens TV4-program ifrågasätts dock Jens Garnfeldts verksamhet av bland andra Torsten Åhman, pastor och tidigare riksevangelist inom Equmeniakyrkan.

Bland annat kritiserar Åhman att den danska predikantens betoning på pengainsamling är så stor i samband med möteskampanjerna – något som Garnfeldt inte vill kommentera i programmet.

– När pengar är inblandade och när helande blir showbusiness, då är det precis som att Gud vänder ryggen till det hela. Men människor låter sig lockas och bedras, säger Torsten Åhman.

Han menar att hela verksamheten är lögnaktig och att inga helanden finns belagda i samband med kampanjmötena.

– Utöver det som är så ohyggligt, att vara i en nedbrytningsprocess, också vara med om att bli utlovad ett helande av denne gudsman men inte bli frisk. Alltså håller inte min tro. Det är den verkligt allvarliga sidan och det gör att jag blir så upprörd, säger han i programmet.

Fotnot: Kalla Fakta sänds i TV4 klockan 21.30 i kväll.

Powered by Labrador CMS