Nyheter

Jesus och andlighet trendar bland unga under 2025

Ungdomsbarometerns nya rapport: ”Tro, hopp och köpstopp” när Generation Z tittar framåt

Fler unga intresserar sig för tro och religion, enligt Ungdomsbarometern.
Publisert Sist oppdatert

År 2025 kan vara året då flera unga hittar till tro på högre makter, andlighet och Jesus. Åtminstone om man ska tro de unga själva. Ungdomsbarometern 2025 pekar nämligen ut religionens återkomst och sökandet efter mening som en av de stora trenderna i den unga generationen nästa år.

– Det klart jag blir glad när Jesus trendar, säger Julia Wellstam, ledarutvecklare bland unga inom Evangeliska frikyrkan.

Trendrapporten från Ungdomsbarometern bygger på svar från 11 000 unga och företagets egna analyser. Det är här Jesus lyfts fram som en av nästa års tydliga trender bland de unga – under rubriken ”tro, hopp och köpstopp”.

Precis som i förra årets undersökning söker många unga en livsstil som ger mer av balans i livet och som försöker distansera sig från både konsumtion och det hyperdigitala, uppger rapportförfattarna. Nu kan det handla om att hitta en gemenskap i kyrkan, men även annat vid sidan av det digitala.

Söker djupare mening

– Det kan vara att de söker en djupare mening genom tro och gemenskap, men vi ser också en trend där unga går med i löpklubbar där de kan kombinera hälsa och gemenskap, säger Johanna Göransson, livsstils och konsumtionsexpert på Ungdomsbarometern.

Den nya undersökningen visar att en av tio i åldersgruppen identifierar sig som religiös och söker efter en djupare mening i livet genom tro och gemenskap.

Precis som i förra årets undersökning söker många unga en livsstil som ger mer av balans i livet.

Från munkmode till Jesus

I förra årets Ungdomsbarometer lyftes det som kallades ”munkmode” fram, en livsstil som hänvisade till munkars återhållsamma livsstil och att kunna göra avkall på något för att utvecklas maximalt inom ett annat specifikt område.

Inför 2025 är analysen nu att de som ibland kallas Generation Z fortsätter mot en mer andlig dimension. Ungdomsbarometerns författare beskriver att trenden med tro handlar om att skapa mening i vardagen, men också att kunna hitta hjälp i många av livets lite svårare frågor.

”Många är vilsna”

En 21-årig kille skriver i Ungdomsbarometerns rapport: Jag tror att det kommer bli en trend att vända sig till Gud. Vi lever i ett samhälle där många är vilsna, därför tror jag att det snart kommer hitta en väg genom kristendomen.

En annan 17-årig kille, som också citeras, formulerar: Den nya stora trenden hoppas på Jesus. Lite underligt kanske, men ungdomar (och vuxna) i dagens samhälle är så hungriga efter något större, något mer. Något äkta som fyller tomrummet på insidan.

Unga upplever ett tomrum. Det kan också bli mera spännande när det är något som mina föräldrar inte har gett mig. Här finns ibland även ett drag av att göra uppror och vara rebell.

Julia Wellstam, EFK

”Rebeller efter andligt vakuum”

Julia Wellstam är ledarutvecklare med inriktning på ungdomsledarstöd inom Evangeliska frikyrkan. Hon är glad men egentligen inte överraskad över de signaler som nu kommer i Ungdomsbarometern kring tro och sökande efter en mening med livet.

Hon tror att det spelar in att föräldragenerationen i mycket har sagt nej till kristen tro och att deras barn därför har växt upp i vad hon beskriver som ett andligt vakuum.

Julia Wellstam.
Julia Wellstam, ledarutvecklare med inriktning på unga och ungdomsledarstöd i Evangeliska frikyrkan.

– De unga upplever ett tomrum, men det kan också bli mera spännande när det är något som mina föräldrar inte har gett mig. Här finns ibland även ett drag av att göra uppror och vara rebell, menar Julia Wellstam.

Inte längre pinsamt

Hon konstaterar också att det inte längre alltid uppfattas som pinsamt i skolan att vara kristen, utan att många är ganska stolta. Till skillnad från när hon själv gick i skolan och hon var ensam kristen i klassen finns i dag en större religiös mångfald bland ungdomarna med flera religioner representerade.

– Det tror jag bidrar väldigt mycket. Jag upplever att det finns en hunger efter Jesus bland unga utanför kyrkorna samtidigt som det finns unga i våra kyrkor som längtar efter att få gå ut och berätta vad Jesus betyder.

Vilken är utmaningen till kyrkorna utifrån Ungdomsbarometerns trendspaning kring tro och andlighet?

– Min bön är att det ska finnas många andliga mödrar och fäder i församlingarna som vågar leva nära de unga. Yngre efterfrågar ofta samtal med vuxna. De unga kanske inte alltid kommer att dyka upp på söndagsgudstjänsterna, utan det handlar också om att vi äldre kan tänka om och kanske möta dem på fredagskvällen i stället, säger Julia Wellstam.

Fakta: Andra trender bland unga

  • Minskad konsumtion.
  • Slow running, där fokus inte ligger på att jaga nytt personbästa.
  • Offline är det nya online. Unga använder sig av ”slow tech”, ungefär som man talar om ”slow food”.
  • Starboy-estetik. Med mörka plagg, neon och en känsla av mystik.
  • Winter arc. Begrepp som handlar om att under årets mörka månader förbättra och förnya sig. En trend bland yngre män som ofta sker parallellt med träning och fysiska förändringar.
Powered by Labrador CMS