Nyheter

Joakim Lundqvist talar på Nationella bönefrukosten

På torsdagen arrangeras den årliga Nationella bönefrukosten (National Prayer Breakfast) i USA:s huvudstad Washington DC. Bland talarna under de två dagar långa evenemanget finns Livets ords pastor Joakim Lundqvist.

Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist är en av talarna under den Nationella bönefrukosten som startar på torsdagen.
Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist är en av talarna under den Nationella bönefrukosten som startar på torsdagen.
Publisert Sist oppdatert

Den årliga Nationella bönefrukosten i USA:s huvudstad Washington DC samlar runt 3 500 personer, inklusive internationella gäster från 100 olika länder. Bönefrukosten arrangerades första gången 1953 på initiativ av dåvarande presidenten Dwight Eisenhower. Med tiden har USA:s kongress kommit att stå för inbjudan och arrangemanget, som räknas till en av de viktigare händelserna i USA:s politiska kalender.

Varje år inleds evenemanget med att den sittande amerikanska presidenten håller ett tal till deltagarna.

Frukosten kantas av en rad olika bönemöten, seminarier och paneldebatter kring olika humanitära frågor och i år är Livets ords pastor Joakim Lundqvist en av de inbjudna talarna.

Bakgrunden till inbjudan är enligt Lundqvist själv församlingens stora engagemang för flyktingar och nyanlända, inte minst kring flyktingvågen 2015.

– Jag har inbjudits att berätta om detta vid några internationella pastorssamlingar, och inte minst de amerikanska bröderna har varit väldigt gripna och fascinerade av vårt sätt att relatera till situationen. Ryktet har spritt sig och inbjudan till NPB initierades utifrån det, säger han till Världen idag.

Stort engagemang för flyktingar

Livets ord i Uppsala har länge haft ett stort engagemang bland flyktingar och nyanlända. På 1990-talet arbetade man på flyktingförläggningen i Gimo och under många år drev församlingen fritidsgård och barnverksamhet i Uppsalaförorten Gottsunda.

Sommaren 2015 förberedde sig Uppsalaförsamlingen på en våg av mission. När flyktingkrisen nådde sin kulmen under hösten 2015 stod det klart att den vågen var omvänd, berättade Joakim Lundqvist i en intervju i Dagen sommaren 2016.

– Vi tänkte att det handlade om satsningar i nya länder, så som vi varit vana vid. Inte visste vi att den vågen skulle komma emot oss här, genom alla flyktingar. Så Gud hade redan antytt för oss att det var på väg, sa Joakim Lundqvist.

Då blev det naturligt för församlingen att återigen besöka flyktingförläggningar för samtal och barnaktiviteter, skänka kläder och mat, öppna språkkafé och bussa in flyktingar till församlingens gudstjänster i Uppsala.

Läs även:Svenskar med på Trumps bönefrukost

Powered by Labrador CMS