Nyheter
Joe Biden: Amerikansk militär besvarade Guds kallelse
I veckan citerade president Biden Bibelns Jesaja när han talade om USA:s insats i Afghanistan. Men orden i den gammaltestamentliga texten med frågan “vem ska jag sända?” handlar inte om att skicka militärer – utan profeter, menar kritiker som upprörs över Bidens sätt att tolka Bibeln.
Många amerikaner höjde på ögonbrynen inför president Bidens referenser till Bibeln vid talet till nationen i torsdags, efter att flygplatsen i Kabul attackerats av terrorister. Biden citerade då de för många välbekanta orden ur Jesaja, där Gud frågar: “Vem ska jag sända, och vem vill vara vår budbärare?” . Jesaja svarar då: “Se, här är jag, sänd mig”.
“De riskerar allt”
Biden citerade Guds fråga i sitt tal, och fortsatte: “Amerikansk militär har länge svarat: ‘Här är jag, Gud. Sänd mig.’ Alla kvinnor och män som tillhör amerikanska armén är arvtagare till den tradition av osjälviskt uppoffrande som krävs för att stoppa det onda. De offrar allt och riskerat allt, inte för att bli hedrade, inte för ekonomisk vinning, utan för att försvara allt det som vi älskar och människorna vi älskar”, sa Biden.
Men Biden har missförstått bibelordet, menar nu kritiker. “Verserna beskriver Jesajas kallelse som profet”, skriver Tyler Huckabee, redaktör vid tidskriften Relevant magazine. “Jesajas liv var ensamt och slitsamt, och det behöver kanske inte tilläggas att hans liv inte på något sätt kan jämföras med vad USA:s armé gör”.
“Använder Bibeln som politiskt redskap”
Att Bibeln används titt som tätt bland amerikanska politiker för att understryka slutsatser i ett tal är inget nytt, säger Huckabee. “Men att det är vanligt betyder inte att det är okej, och amerikanska kristna har varit alldeles för villiga att låta politikerna använda Bibeln som ett politiskt redskap. Och kyrkan har omfamnat det hela som ett sätt att sprida kristen nationalism”.
Samuel Goldman i tidningen The Week säger att han kan förstå att Biden med sitt bibelcitat velat hedra modet bland de amerikanska militärer som visste att det var riskfyllt att stanna vid flygplatsen i Kabul under veckan, men som ändå stannade. Men även Goldman tycker att citatet är problematiskt.
Uppmaning till mission
“Judar läser citatet ur Jesaja kapitel 6 som en beskrivning av hur Gud kallar Jesaja som profet till det utvalda folket. Och för många kristna innebär Guds fråga till Jesaja en uppmaning till mission, att sprida evangelium. I bägge fallen uttrycker svaret ´Här är jag´ en vilja att fullfölja Guds plan”.
Att blanda ihop politik och teologi är inte fruktbart, även om det görs ofta i USA, menar Goldman. Han menar att just denna typ av retorik riskerar att föra USA mot fler misslyckanden i utrikespolitiken, likt det som han menar är en “katastrof” i Afghanistan.
“För att undvika liknande katastrofer i framtiden måste vi minnas att presidenter inte är profeter och USA:s militär inte är Guds armé”, säger han.