Nyheter

Joel Halldorf: Hoppfull att kommuniteten kan stanna på Bjärka-Säby

Joel Halldorf.
Publisert Sist oppdatert

Pingstkyrkan i Linköping höll i helgen ett församlingsmöte med anledning av beslutet att säga upp kommuniteten från Bjärka-Säby.

Joel Halldorf, medlem i båda, är hoppfull om att kommuniteten ändå kan bli kvar.

Omkring 150 församlingsmedlemmar deltog i det digitala informationsmöte som församlingsledningen i Pingstkyrkan i Linköping bjudit in till.

“Återspeglar kluvenhet”

Orsaken var att förklara bakgrunden till den uppsägning som skickades till kommuniteten på slottet Bjärka-Säby (som Pingstkyrkan äger) i början av veckan. Detta har Dagen berättat om i flera artiklar.

– Vi står nog inte så långt från varandra som brevet ger sken av. När man detaljläser återspeglar brevet snarare en kluvenhet hos församlingsledningen till kommunitetens verksamhet, säger Joel Halldorf till Dagen.

Han konstaterar att det finns en stolthet bland många av medlemmarna i Pingst Linköping över den unika ekumeniska plats som Bjärka-Säby formats till.

– Det verkar vara små sakfrågor som församlingsledningen tar fasta på, där det finns god möjlighet till dialog. Slottet är stort nog för många uttryck, och man behöver inte ställa det ena mot det andra, säger han.

– När man samtalar med äldste och pastorer uppfattar jag att detta är vad de djupast sett vill: en fördjupad dialog.

Ekumeniska kommuniteten har fått sitt avtal på Nya Slottet Bjärka-Säby uppsagt.
Nya Slottet Bjärka-Säby ligger några mil utanför Linköping.

Skrev svarsbrev

I helgen publicerade även Ekumeniska kommuniteten ett svarsbrev på uppsägningen.

I detta uttrycker de sin förvåning och skriver att tonen i brevet orsakat onödiga sår. Men också viss självrannsakan.

“Vi har försökt vara lyhörda för församlingens önskemål, men måste rannsaka oss själva och hoppas och tro på en bättre dialog mellan församlingen och Ekumeniska kommuniteten framgent”, skriver ordföranden Jonas Eveborn.

“Funnits stolthet”

Brevet påpekar att spiritualitet inte är något som regleras, utan växer fram över tid.

“Det har funnits en stolthet över att Pingstkyrkan i Linköping förmått härbärgera en fromhet som inte varit traditionellt pingstkyrklig”.

Med det sagt välkomnar kommuniteten mer bön och gudstjänst av pentekostal karaktär på Nya Slottet.

“Vår förhoppning är att vår gemensamma kärlek till Jesus ska visa sig vara av större betydelse för vår relation än skillnader i uttryckssätt”, avslutas brevet.

Oklart med omröstning

Under gårdagens möte lyftes också frågan om beslutet om uppsägning borde behandlas i ett församlingsmöte i stället, så att medlemmarna kan rösta om kommunitetens framtid på slottet.

Men det är fortfarande oklart om frågan kommer att landa i en församlingsomröstning.

“Särskilt aktsamma”

Joel Halldorf tillhör både församlingen och kommuniteten och tycker det är viktigt att påminna sig om vilket samhälle de verkar i.

– Om man tar en blick utåt på svensk kristenhet, ser vi en utbredd sekularisering. Mycket går sönder och kan inte bäras vidare. Pandemin riskerar att ytterligare bryta ner kyrkornas liv. I det läget behöver vi vara särskilt aktsamma om det andliga liv som faktiskt spirar i vårt land.

– Om människor vill fira gudstjänster och vill be, då bör utgångspunkten vara att glädjas över detta, oavsett om det handlar om Hillsong eller kommunitetens böner på Bjärka-Säby.

Fakta: Bjärka-Säby

  • Slottet donerades till Sion i Linköping 1980 och har sedan dess varit i församlingens ägo.
  • Ekumeniska kommuniteten har funnits på Nya Slottet Bjärka-Säby i sin nuvarande form sedan 2008, fram till 2017 under ledning av Peter Halldorf. Sedan dess har den letts av Jonas Eveborn.
  • Det senaste avtalet mellan Pingstkyrkan i Linköping och Ekumeniska kommuniteten skrevs 2012, där det uttrycktes att kommuniteten är ansvariga för söndagens gudstjänst och onsdagens nattvard på slottet.
  • Ungefär 25 av kommunitetens omkring 200 medlemmar bor i närheten av slottet medan majoriteten är spridda över de nordiska länderna.
Powered by Labrador CMS